joi

23 mai, 2024

21 martie, 2023

Camera Deputaţilor (for decizional) a adoptat, marți, modificări la Legea avertizorilor de integritate, așa cum a cerut Comisia Europeană. Proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Legea privind protecţia avertizorilor în interes public a fost adoptată anul trecut, fiind publicată în Monitorul Oficial în 19 decembrie.

România, în calitate de stat membru UE, a trebuit să transpună în legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.


Legea constituie jalon PNRR și a fost unul dintre cele două motive pentru care Comisia Europeană nu a dat avizul de principiu pe cererea a doua de plată din PNRR.

Celălalt jalon care a blocat aprobarea vizează țintele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Cererea de plată numărul II – pentru 3,2 miliarde de euro – a fost transmisă către Comisia Europeană pe 15 decembrie 2022. Comisa avea la dispoziție 2 luni să analizeze și să dea acordul de principiu pe această cerere.

Termenul a fost depășit din cauza faptului că Bruxelles a considerat că Guvernul României nu a îndeplinit 2 ținte. A urmat un proces de consultare cu Bruxelles în urma căruia România a rezolvat una dintre cele două probleme.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: