miercuri

17 iulie, 2024

13 ianuarie, 2024

Lai Ching-te, candidatul la preşedinţie pentru partidul de guvernământ din Taiwan, susținătorul independenței de China, a câştigat sâmbătă alegerile prezidențiale, cele mai importante în acest moment la nivel global. Contracandidații săi, susținători ai Chinei, și-au recunoscut înfrângerea în alegeri, imediat după anunțarea rezultatului numărării voturilor.

Alegerea sa marchează pentru prima dată în istoria Taiwanului când un singur partid politic și-a asigurat trei mandate consecutive.

Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani, a fost calificat de Beijing drept „grav pericol” deoarece partidul său susţine că insula este de facto independentă, scrie Reueters.


Principalul său adversar, Hou Yu-ih, în vârstă de 66 de ani şi candidat al formaţiunii Kuomintang (KMT), care pledează pentru apropierea de Beijing, a obţinut 33,2% din voturi, potrivit acestei numărători a Comisiei Electorale Centrale.

Al treilea candidat, Ko Wen-je, în vârstă de 64 de ani, de la micul Partid Popular din Taiwan (TPP) şi care se prezintă drept anti-establishment, s-a clasat pe locul al treilea cu 25,3%.

Noul președinte promite să protejeze insula de intimidările Chinei

În discursul său de victorie, Lai a spus că rezultatul semnifică o „victorie pentru comunitatea democrațiilor” și a felicitat alegătorii pentru că au dejucat încercările „forțelor externe” de a influența alegerile.

El a promis să protejeze insula de ”ameninţările şi intimidările din partea Chinei”, după ce Beijingul a transmisînainte de scrutinul prezidenţial şi parlamentar desfăşurat sâmbătă că reunificarea este inevitabilă.


Implicațiile geopolitice ale victoriei lui Lai ar putea determina Beijingul să intensifice presiunea asupra Taiwanului, întrucât China a denunțat partidul de guvernământ al insulei ca o forță separatistă și a avertizat alegătorii că vor alege între pace și război în aceste alegeri.

În conferința de presă ce a urmat victoriei în alegeri, Lai a declarat că va continua politica țării în domeniul afacerilor externe și al apărării naționale, în conformitate cu predecesorul său, președintele Tsai Ing-wen, care nu a putu candida din nou din cauza limitelor mandatului.

„În calitate de președinte, am o responsabilitate importantă de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a spus Lai, citat de CNBC. El a adăugat însă că este, de asemenea, „hotărât să protejeze Taiwanul de amenințările și intimidarea din partea Chinei”.

China a întrerupt majoritatea comunicațiilor cu Taiwan după ce Tsai a preluat mandatul în 2016.

Reacția Chinei: Taiwanul este Taiwanul Chinei

China a respins rezultatul alegerilor de sâmbătă din Taiwan, declarând că Partidul Progresist Democrat, aflat la guvernare, nu reprezintă opinia publică.

„Taiwanul este Taiwanul Chinei”, a declarat sâmbătă Chen Binhua, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri din Taiwan al Consiliului de Stat chinez, la scurt timp după ce Lai din DPP a devenit câștigător.

„Aceste alegeri nu pot schimba modelul de bază și dezvoltarea relațiilor și nici nu poate schimba dorința comună de apropiere a compatrioților de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan”, a adăugat Chen, relatează CNBC.

DPP luptă pentru a păstra majoritatea în Parlament

Taiwanezii au votat de asemenea pentru reînnoirea celor 113 locuri ale Parlamentului, unde DPP ar putea să-şi piardă majoritatea.

În cele aproximativ 18.000 de secţii de votare, fiecare buletin de vot a fost arătat şi citit cu voce tare de către responsabilii numărătorii – un proces deschis publicului – înainte de a fi contabilizate.

Birourile s-au închis la ora 16.00 (8.00 GMT) în acest teritoriu de 23 de milioane de locuitori situat la 180 de kilometri de coasta chineză şi salutat ca un model de democraţie în Asia.

Acțiunile Beijingului pentru a împiedica alegerea unui nou președinte pro-independnță au eșuat

Toată săptămâna, Beijingul şi-a crescut presiunea diplomatică şi militară. Joi, cinci baloane chineze au traversat linia mediană care separă insula autonomă de China, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, care a observat şi zece avioane şi şase nave de război.

Sâmbătă, jurnalişti ai AFP au observat un avion de luptă chinez deasupra oraşului Pingtan, cel mai apropiat de Taiwan.

Iar pe reţeaua de socializare chineză Weibo, hashtag-ul „Election in Taiwan” a fost blocat dimineaţa.

Beijingul a chemat electoratul din insulă să facă „alegerea corectă” şi armata chineză a promis „să zdrobească” orice dorinţă de „independenţă”, notează AFP.

Viziuni diferite privind relația cu China

În 1949, guvernul învins al Republicii Chineze s-a refugiat în Taiwan după ce a pierdut un război civil cu comuniştii lui Mao Zedong, care au fondat Republica Populară Chineză. Republica China rămâne denumirea oficială a Taiwanului.

În timp ce ambele partide majore afirmă că Taiwanul este deja o ţară suverană, ele au viziuni diferite asupra legăturilor cu China.

KMT susţine că atât Taipei, cât şi Beijingul aparţin unei singure Chine, dar fiecare poate interpreta ce înseamnă acest lucru în cadrul a ceea ce se numeşte „consensul din 1992”, o înţelegere tacită la care au ajuns guvernul de atunci al KMT şi China.

DPP respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmând că viitorul Taiwanului ar trebui să fie decis de poporul său.

În cazul în care DPP va câştiga alegerile prezidenţiale, va fi pentru prima dată când acelaşi partid va rămâne la putere pentru un al treilea mandat consecutiv de când a început votul prezidenţial direct în 1996. Modul în care China, unde preşedintele Xi Jinping desfăşoară o nouă epurare anticorupţie a armatei şi se confruntă cu probleme economice persistente, va reacţiona la rezultatul alegerilor va fi esenţial, csrie Reuters, preluată de News.ro.

Xi Jinping – discursul de Anul Nou: Taiwanul va fi cu siguranță reunit cu China

China „va fi cu siguranţă reunificată”, a declarat preşedintele Xi Jinping în discursul său de Anul Nou. Liderul de la Beijing i-a îndemnat pe „toți chinezii, de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan”, să „fie legați de un obiectiv comun și să împărtășească gloria reînnoirii națiunii chineze”.

În timpul întâlnirii sale cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, la jumătatea lunii noiembrie, Xi Jinping a spus deja că reunificarea Taiwanului este „inevitabilă”, amintește AFP, agenție preluată de Agerpres.

Puternică implicare chineză în campania electorală din Taiwan

Dacă campania electorală a început cu așteptările americane că Partidul Democrat Progresist (DPP), pro-independență, aflat la guvernare, ai cărui lideri sunt oaspeți frecventi și bineveniți la Washington, va defila spre victorie, etapele finale ale cursei prezidențiale și legislative arată ascensiunea constantă a celor sprijiniți de Beijing.

Conducerea Partidului Comunist, din ce în ce mai asertivă în afirmația că Taiwanul democratic face parte din China și dornică să vadă partidul de guvernământ din Taipei înlăturat, încearcă să influențeze alegerile prin campanii de dezinformare și afirmații ciudate postate pe rețelele de socializare.

Tactica pare să funcționeze. Ultimele sondaje pentru cursa prezidențială de pe portalul My Formosa îl creditează pe liderul DPP William Lai (foto) cu 35,2%, urmat la scurtă distanță de principalului său oponent din Kuomintang (apropiat Beijingului), Hou Yu-ih, cu 30,6 la sută.

Marți, cotidianul United Daily News, orientat spre Beijing, îi plasa pe ambii candidați la 31%.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: