joi

2 mai, 2024

24 august, 2023

SUA au aprobat vânzarea către Taiwan a unor echipamente militare pentru creşterea capacităţii de apărare a spaţiului aerian al insulei. În valoare de 500 de milioane de dolari, aceasta este a 11-a vânzare de arme a SUA către Taiwan de când preşedintele Joe Biden a preluat mandatul în 2021.

Agenţia de Cooperare pentru Securitate a Departamentului Apărării din SUA (DSCA) a precizat îcă vânzarea va include sisteme de căutare şi urmărire în infraroşu F-16 (IRST) şi echipamente aferente, Al Jazeera.

„Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea destinatarului de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, contribuind la abilităţile beneficiarului de a-şi apăra spaţiul aerian, de a oferi securitate regională şi de a creşte interoperabilitatea cu Statele Unite prin programul său de F-16”, a transmis DSCA în comunicat.

Sisteme pentru menținerea stabilității regionale


Echipamentul în cauză și asistența aferentă „nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune”, explică DSCA.

Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan şi-a exprimat recunoştinţa pentru aprobare, adăugând că este de aşteptat ca acordul să intre în vigoare la o lună după notificarea Congresului SUA.

„Aceste sisteme vor fi folosite în mod adecvat în menţinerea stabilităţii regionale”, a precizat ministerul într-o postare pe platforma de socializare X, fosta Twitter.

Trimiterea de rutină de către China a unor avioane militare şi drone în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului a reprezentat o ameninţare militară serioasă pentru insulă, a transmis ministerul din Taipei într-un comunicat.

„Problema Taiwanului este o chestiune pur internă a Chinei”


Acordul va atrage cel mai probabil furia Beijingului, care respinge orice schimb oficial între SUA şi Taiwan. Conducerea de la Beijing consideră Taiwanul ca parte a Republicii Populare Chineze, în ciuda faptului că insula are propriul guvern independent din 1949.

SUA sunt obligate din punct de vedere legal să susţină capacităţile de apărare ale Taiwanului datorită Legii Relaţiilor cu Taiwan din 1979.

Aprobarea acordului vine după o altă acțiune a SUA care a generat o reacție dură a Beijingului. China a denunţat luni declarația emisă de Washington, Seul şi Tokyo la summitul recent din Statele Unite, în care cele trei țări subliniază că se opun „comportamentului periculos şi agresiv” al Beijingului în regiunea Asia-Pacific. „Problema Taiwanului este o chestiune pur internă a Chinei”, avertizează regimul de la Beijing.

Beijingul a declarat luni că „liderii Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud au denigrat şi atacat China pe probleme maritime şi legate de Taiwan, au intervenit în afacerile interne ale Chinei şi au semănat în mod deliberat discordia între China şi vecinii săi”.

Sâmbătă, armata chineză a organizat manevre aeriene şi maritime în jurul Taiwanului, pe care le-a numit un „avertisment sever” după o escală în Statele Unite a vicepreşedintelui insulei democratice autonome, William Lai, favorit la alegerile prezidenţiale din Taiwan de anul viitor.

„Problema Taiwanului este o chestiune pur internă a Chinei”, a adăugat el.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a adăugat-o din nou teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949.

****

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: