marți

26 martie, 2024

15 februarie, 2021

Președintele Klaus Iohannis va avea o discuție, luni, cu liderii coaliției de guvernare și cu premierul Florin Cîțu, la Vila Lac. Întâlnirea a fost convocată pentru ora 18:00, anunță Digi24, și are ca temă principală bugetul de stat pentru anul 2021.

Ministerul Finanțelor a publicat joi seară proiectul de buget pentru anul 2021. Proiectul este conturat pe o creștere economică de 4,3%, Produsul intern brut la 1.116,83 miliarde lei, iar deficitul proiectat este de 80 de miliarde de lei (7,16% din PIB). Astfel, în acest an, veniturile sunt estimate la 364,9 miliarde de lei, cheltuielile la 444,90 miliarde de lei.

Negocierile pe marginea acestui buget au fost destul de tensionate, chiar premierul recunoscând sâmbătă că toți miniștrii au cerut mai multe fonduri decât le-au fost alocate. ”Toți au vrut mai mulți bani, au cerut 49 mld în plus față de ce avem acum, adică punem bugetul nostru peste cel al PSD și facem unul mai mare. Greșit!” a spus premierul.

(Citiți și: ”Florin Cîțu: Nu ne mai batem joc de bani, discutăm la execuția bugetară cu mandatele pe masă”)


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), a evocat în declarații publice chiar perspectiva unei demisii. Sorin Cîmpeanu a mers la Cotroceni pentru discuții cu președintele, discuții la finalul cărora șeful statului a anunțat public că anumite proiecte de reformă a Educației vor fi finanțate prin PNRR.

(Citiți și: ”Întâlnire Klaus Iohannis – Sorin Cîmpeanu: fonduri PNRR pentru reformarea educației”)

Proiectul bugetului de stat ar urma să fie aprobat în următoarea ședință de guvern, săptămâna aceasta, și proiectul va merge la Parlament pentru adoptare. Proiecțiile guvernamentale pot fi schimbate în Parlament, iar președintele încearcă să stabilească un consens politic pentru adoptarea rapidă a bugetului fără modificări esențiale.

În condițiile în care guvernul se bazeză pe absorbția fondurilor europene, premierul Florin Câțu a cerut sâmbătă președinților Senatului și Camerei Deputaților să acorde prioritate și aprobării în Parlament a proiectului european care vizează resursele proprii ale Uniunii. Până la aprobarea în toate parlamentele Uniunii a acestui proiect european, Comisia Europeană nu poate emite obligațiuni, deci nu poate asigura finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: