joi

2 mai, 2024

11 februarie, 2021

Folosirea fondurilor europene pentru a implementa proiectul ”România educată” a fost subiectul central al discuției pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o joi la Cotroceni, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Întâlnirea a avut loc la puțină vreme după ce ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, amenințase că va demisiona dacă în Bugetul pe 2021 nu va primi bani suficienți.

Din cele peste 30 de miliarde de euro disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, a explicat șeful statului, sistemul de învățământ va avea la dispoziție fonduri suficiente ce vor putea fi folosite în trei domenii pentru „a face școala româneasca mai bună”:

  • digitalizarea – în afară de achiziționarea de calculatoare și tablete pentru toți elevii, este nevoie de platforme digitale pentru învățământ online, pentru că se va mai ajunge la predarea online, și digitalizarea întregului sistem școlar, astfel încât toate datele să fie „la un loc”. De asemenea, trebuie investit în pregătirea cadrelor didactice pentru lecțiile online, dar și pentru cumpărarea de materiale pentru acest tip de predare.
  • dotarea școlilor românești – este nevoie de mobilier școlar, de dotarea laboratoarelor, a bibliotecilor, dotarea cu material didactic auxiliar etc., a mai spus președintele
  • modernizare – „Avem școli neautorizate, fără instalații sanitare, care nu au ajuns în secolul XXI”, un sistem în care nu s-a investit de multe decenii, a spus Klaus Iohannis, care a explicat că fondurile europene pot fi folosite și în acest sens.

(Citiți și: „Temelia Bugetului și a PNRR: 50% din actualii lucrători vor avea nevoie de noi calificări până în 2025″)


„Putem, cu acești bani să rezolvăm aceste probleme și să aducem școlile în secolul XXI, iar investițiile în educație, pe cele trei direcții, vor oferi tuturor copiilor șansa de a învăța suficient d ebine pentru a avea o meserie serioasă, a viitorului, astfel încât toții copiii să se realizeze ca oameni (…) Iar pentru societatea românească ne dorim tineri bine pregătiți, dispuși și capabili să aibă meserii bune,i meserii bănoase și, în final, să obținem o societatea care câștigă bine și care își permite să plătească și pensiile pentru cei în vârstă”, a spus președintele Iohannis.

De asemenea, trebuie să facem școli verzi, unde elevii învață despre schimbările climatice și se produce energie alternativa, a adăugat șeful statului.

Peste două milioane de elevi, adică aproximativ 70% din numărul total, au reînceput școala în format fizic, iar președintele a făcut un apel la populație să respecte restricțiile pentru ca școlile să rămână în acest format.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: