fbpx

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

Florin Cîțu: Avem sprijinul Comisiei pentru buget și pentru traiectoria de deficit. Nu ne mai batem joc de bani, discutăm la execuția bugetară cu mandatele pe masă

de Razvan Diaconu , 13.2.2021

Premierul Florin Câțu a cerut sâmbătă președinților Senatului și Camerei Deputaților să acorde prioritate aprobării în Parlament a proiectului european care vizează resursele proprii ale Uniunii, în condițiile în care Comisia Europeană nu poate emite obligațiuni, deci nu poate asigura finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, fără aprobarea acestui document în toate parlamentele naționale.

Premierul Cîțu a prezentat sâmbătă rezultatele discuțiilor avute cu înalți oficiali europeni în cadrul vizitei de 2 zile efectuate la Bruxelles și a detaliat o serie de chestiuni legate de buget și de apropiatele reforme interne.

Ofertă de sprijin pentru procesul de producție al vaccinurilor

Declarația premierului a început cu anunțul potrivit căruia România s-a oferit să sprijine procesul de producție al vaccinului european. Premierul nu a oferit detalii, însă premierul a spus că unul dintre consilierii săi discută ”aspecte concrete” cu comisarul Thierry Breton.

”Sunt doar 2 țări care au răspuns solicitărilor Comisiei de a contribui la creșterea producției de vaccin, România este una dintre ele”, a afirmat premierul. Întrebat dacă România va produce vreun tip de vaccin anti-Covid, premierul a răspuns: ”Sunt și alte lucruri care se pot face….”

Infrastructuri în PNRR – da, dar cu câteva condiții

Premierul a  anunțat că joi și vineri a avut câteva ”discuții foarte aplicate” pe Planul Național de Recuperare și Reziliență.

”Am vrut să clarific opinia Comisiei vizavi de infrastructura mare, dacă proiecte de acest tip se pot califica în PNRR. Da, se califică, dacă sunt cuprinse în proiecte de tranziție către economia verde.

Noi susținem eforturile UE de tranziție către economia verde, dar trebuie să luăm în calcul că România pleacă de la un punct diferit de dezvoltare față de UE. Am înțeles că putem să introducem în PNRR conectarea la gaze a gospodăriilor, atât timp cât reprezintă o tranziție către viitor, eventual către hidrogen.

Am discutat cu Comisarul Vălean, care ne-a anunțat că a constituit un trask-force care să lucreze cu Ministerul Transporturilor, să nu mai avem probleme cu proiectele, să ne asigurăm că acestea răspund cerințelor solicitate.

Acest task-force va fi prelungit și pentru proiectele care se finanțează din fonduri europene alocate prin bugetul multianual”, a anunțat premierul Cîțu.

Sprijin pentru reforme

Premierul a afirmat că a prezentat Comisiei și prioritatile legate de reforme – pensii, salarizare, administrație fiscală, educație.

În plus, a completat premierul, ”reforma justiției este o prioritate pentru mine, vrem să finalizăm MCV, am primit susținerea Comisiei Europene și Consiliului European și am adus în discuție, în ambele ocazii, aderarea la Schengen- după finalizarea MCV cred că îndeplinim toate condițiile pentru aderarea la acest spațiu”.

Premierul Cîțu a mai specificat: ”Reforma în justiție este agreeată de coaliție, sunt criterii de îndeplinit pentru MCV, am încredere în ministrul Justiției”.

Bugetul României- ”Din păcate, nu știu dacă procedura de deficit excesiv va fi menținută și în 2022”

Premierul a mai anunțat că a discutat la Bruxelles și despre Bugetul de stat al României. În termeni generali, situația a fost descrisă astfel de premier: ”Am preluat o situație financiară dezastroasă, facturi neplătite etc. Am intrat în procedură de deficit excesiv înainte de pandemie. Din păcate, nu stiu dacă procedura va fi suspendată și în 2022, dar trebuie să arătăm că suntem un guvern responsabil. Am prezentat cifrele economice la zi, sunt mai bune decât estima toată lumea”.

”Am avut discuții în detaliu pe buget și avem sprijinul Comisiei pentru acest buget, pentru ajustarea deficitului în următorii 4 ani. Au fost discuții aplicate și avem vești foarte bune de la Comisie”, a spus premierul, care a insistat în declarația sa că proiectul de buget propus este unul care în primul rând ”elimină toate nenorocirile adoptate de PSD în perioada 2016-2019”

”Dacă cineva își imagina că putem păstra acele nenorociri si să punem peste și resurse pentru programul nostru de guvuvernare, vă spun că acela se înșeală. Elinimină lucrurile populiste, reparăm dezmățul PSD din 2016-2019.

Ca paranteză- am constatat ipocrizia lui Ciolacu și a PSD. Reclamă la Comisie bugetul. Nu asta e problema, eu asteptam de la tovarășul Ciolacu să mă sune și îmi rupeam o zi-două din viață să îi explic eu eu cum e cu bugetul. Tovarășe Ciolacu, când ai timp, sună-mă”, a mai spus premierul.

”Dacă vorbim public de demisii, vorbim atunci la jumătatea anului, la execuția bugetară”

Premierul a oferit câteva detalii ale modului în care au decurs discuțiile pe proiectul de buget în interiorul guvernului.

”Am fost surprins neplăcut când am văzut colegi de cabinet care au susținut în continuare acordarea de subvenții pentru companii cu pierderi. Am cerut plqanuri de reformă, dar nu au venit.

Toți au vrut mai mulți bani, au cerut 49 mld în plus față de ce avem acum, adică punem bugetul nostru peste cel al PSD și facem unul mai mare. Greșit! Toți au cerut mai mult, cu câteva excepții: SGG și Ministerul de Finanțe.

În mare parte am răspuns, avem bugete mai mari la ministere, în mare parte, dar am și eu asteptări- vreau performanță. Anunț că la jumătatea anului facem o evaluare în ceea ce privește execuția bugetară. Am mai văzut acest film…

Dacă vorbim public de demisii, de buget, o să vorbim la execuție, cu mandatele pe masă. Nu am primit niciun proiect de restructurare, dar facem acest lucru prin buget. Politica salarială este prevăzută în buget. Am plafonat cheltuielile salariale la niv anului 2020, cu puține excepții.”, a anunțat premierul.

”Nu vreau să ne mai batem joc de bani”

”Anunț pe toți că nu aștept până la jumătatea anului să facem reforme. Noi am luat decizii în coaliție și avem un program de guvernare. Am alocat mai mult pentru că miniștrii spun că au nevoie. Nu vreau să ne batem joc de bani, noi plătim dobânzi. Vreau să văd responsabilitate și asumare și la execuție, nu doar atunci când cerem bani. Vreau să funcționăm ca la Comisia Europeană – te prezinți cu execuția, primești bani.  Nu vreau să mai pățim ca anul trecut, să împrumut bani ca să asigurăm bugetul solicitat de un minister și apoi să văd că banii nu s-au cheltuit”, a precizat premierul.

Întrebat dacă va cere demisia miniștrilor care nu angajează proiecte de reformă sau a celor care nu vor cheltui banii alocați, premierul a specificat: ”Cabinetul e populat cu profesioniști, oameni care își vor face treaba foarte bine și sunt convins că execuția va arăta foarte bune”.

”Mulți fac greșeala să ne privească ca un guvern pe termen scurt”

Premierul a transmis sâmbătă și un mesaj politic:

”Cred că greșeala pe care o fac mulți este că se uită la actualul guvern ca la unul pe termen scurt. Nu, noi suntem un guvern de coaliție pe termen lung. Acum trebuie să curățăm și cer colegilor răbdare. Să facem întâi reformele, care toate au spijinul Comisiei Europene.

Știu că există risc politic pentru premierul care își asumă un program de reformă, știu că mulți se dau la o parte, dar îmi asum eu. Și în PNL va fi un congres, vor fi alegeri, îmi asum orice riscuri și aici.”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.2.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Lista lui Florin Cîțu – Biroul Executiv cu care merge la Congres: Dan Vîlceanu – secretar general, Raluca Turcan iese din conducere

Razvan Diaconu

La Congresul din 25 septembrie, PNl își alege președintele, dar și o nouă structură de conducere. În cazul în care va câștiga președinția, Florin Cîțu… Mai mult

Europa

Video / Germania se desparte de Angela Merkel

Razvan Diaconu

Dacă spui Germania, spui Angela Merkel. BBC a publicat joi un reportaj despre felul în care publicul german percepe despărțirea de cancelarul care se află… Mai mult

Europa

Încrederea din zona euro, afectată de blocajele de pe lanțurile de aprovizionare

Alexandra Pele

Constrângerile generate de blocajele de pe lanțurile de aprovizionare au început să afecteze încrederea din zona euro, indicele PMI, realizat în rândul managerilor de achiziții,… Mai mult

Stiri

Noile resticții Covid-19: carantina de noapte se introduce peste rata de 6 la mie, doar pentru nevaccinați

Vladimir Ionescu

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, hotărârea cu restricțiile ce se instituie după depășirea pragurilor de incidență de 4 cazuri la… Mai mult

Stiri

Nicușor Dan prezintă situația spitalelor bucureștene din rețeaua Covid

Vladimir Ionescu

Un număr de 12 dintre cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Municipiului București (PMB) sunt incluse în rețeaua Covid-19, iar ele totalizează 712 paturi… Mai mult

Stiri

Dacian Cioloș și Dan Barna, în turul 2 al alegerilor pentru președinția USR PLUS. Cioloș a câștigat primul tur cu 46%

Razvan Diaconu

Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor din USR PLUS cu 46% din voturi, în timp ce Dan Barna a obținut 43,9%. Cel de… Mai mult

Europa

Scumpiri la energie: Comisia Europeană promite un pachet de măsuri care să ajute țările membre

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană va prezenta un pachet de măsuri „mai bine structurat,  care să fie de folos țărilor membre să gestioneze situația” scumpirilor la energie, a… Mai mult