duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 septembrie, 2019

Președintele Klaus Iohannis a respins joi și cea de-a treia solicitare a premierului Viorica Dăncilă de numire a unor miniștri și a transmis public că nu va numi niciun ministru până când premierul nu se prezintă în fața Parlamentului și nu obține un vot favorabil schimbării structurii guvernamentale.

Declarația președintelui:

Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală, îmi solicită eliberarea din funcție a unor miniștri și numirea a 6 miniștri. Acestă remaniere este neavenită, nepotrivită și o refuz clar.


Aș vrea să explic cum am ajuns aici: Am primit, la sfârșitul lunii august, o solicitare de remaniere, iar câteva ore mai târziu ALDE a anunțat public că părăsește guvernarea. În aceste condiții, Constituția solicită un vot în Parlament, acesta este motivul pentru care am refuzat prima solicitare.

După câtva timp, doamna prim-ministru îmi solicită numirea unor interimari. Am refuzat pe aceleași motive constituționale.

Acum, doamna prim-ministrtu vine, a treia oară, cu aceeași solicitare. Doamnă prim-ministru, vă spun direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului cu o solicitare de validare a Guvernului dumneavoastră. Plus că noua solicitare este cras neconstituțională, pentru că s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit guvernarea.

Se vede că dna prim-ministru se teme de un vot în parlament și încearcă să tragă de timp. PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură explicată clar, în Constituție.


Repet: Niciun ministru nou nu va fi numit în guvern, decât după validarea în Parlamentul României.

Premierul Viorica Dăncilă a făcut din nou apel la președintele Iohannis, joi, în debutul ședinței de guvern, „să lase deoparte jocurile politice și să renunțe la blocarea Guvernului pentru a nu periclita funcționarea instituțiilor statului”.

Premierul a trimis miercuri, la Cotroceni, o listă cu 6 nume, 3 pentru portofoliile girate de interimari, alte 3 pentru locurile lăsate libere de ALDE. Ultimii 3 au fost prezentați șefului statului drept ”membri ALDE”, tocmai pentru a evita aprobarea în Parlament a unui guvern restructurat. După anunțul premierului, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că cei 3 au fost excluși din partidul pe care îl conduce.

Cabinetul Viorica Dăncilă funcționează în acest moment cu doi interimari la Interne și Educație, cu alte trei ministere fără titular sau interimar – Mediu, Energie, Relația cu Parlamentul – și cu un interimat expirat de 25 de zile (din 18 august) al funcției de vicepremier pe probleme economice, titulatură atribuită în continuare, abuziv, ministrului Eugen Orlandă Teodorovici.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: