sâmbătă

3 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2022

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a stabilit, împreună cu președintele Poloniei, organizarea unui summit extraordinar al Formatului B9 pentru ca statele membre ale acestei organizații să își coordoneze răspunsurile față de Rusia.

”Am discutat astăzi cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situația gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acțiunilor Rusiei, care încalcă flagrant dreptul internațional. În consecință, am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varșovia, un summit extraordinar al Formatului București 9 (B9), pentru a coordona răspunsul nostru și pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alături de Ucraina!” a scris pe Facebook președintele Iohannis.

Formatul B9 cuprinde Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.


Un summit B9 vizând situația de securitate pe flancul estic al NATO a fost organizat anul trecut la București. La reuniune au participat, online și președintele SUA, Joe Biden, șeful NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul de stat Anthony Blinken.

La reuniunea de anul trecut, președintele Iohannis a transmis: „Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat – inclusiv în discuția cu Președintele Biden – pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic.”

Reuniunea, organizată la București, a provocat comentarii iritate ale președintelui rus Vladimir Putin.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: