vineri

26 aprilie, 2024

10 mai, 2021

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după lucrările summit-ului B9 la care a participat, prin videoconferință, și președintele american Joe Biden, că a pledat, inclusiv în discuția cu liderul de la Casa Albă, pentru creșterea prezenței militare aliate în România.

Participant la lucrări, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a transmis liderilor prezenți la Summitului B9 că este un moment oportun pentru a consolida unitatea dintre Europa și Statele Unite ale Americii.


Agenda reuniunii la nivel înalt organizate la București vizează pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, din 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi de apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

Pledoarie pentru creșterea prezenței militare aliate în România

Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat – inclusiv în discuția cu Președintele Biden – pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic.

Mă bucur că Președintele Biden s-a referit în intervenția sa la importanța unei Alianțe mai puternice și relevante global și, mai presus de toate, la importanța specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susțin extrem de puternic.

De asemenea, împărtășesc ce a spus Președintele Biden legat de necesitatea întăririi cooperării transatlantice: Parteneriatul transatlantic acoperă Europa și se întinde nu doar peste Ocean, ci merge până la Marea Baltică și Marea Neagră, acesta fiind cheia de boltă a tot ceea ce am realizat în secolul XX și până acum”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg: Administrația Biden demonstrează angajamentul SUA de a reconstrui alianțe


„Este o plăcere să mă alătur dvs. și liderilor celorlalte țări B9, precum și președintelui Biden, pentru această întâlnire importantă.  Participarea președintelui Biden astăzi demonstrează angajamentul SUA de a reconstrui alianțe și întărirea NATO”, a spus Stoltenberg.

Remarca secretarului general al NATO este făcută în contextul angajamentului președintelui SUA de a se implica în întărirea Alianței Nord Atlantice, în contrast cu atitudinea fostei administrații Trump față de angajamentele NATO.

Jens Stoltenberg a vorbit despre pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, reuniune care va avea „o agendă ambițioasă, orientată spre viitor”. „Întâlnire de astăzi este o ocazie importantă pentru a duce mai departe această agendă”, a spus Stoltenberg.

„Summitul NATO de luna viitoare ne oferă o oportunitate unică de a începe un nou capitol în relațiile transatlantice, pentru a consolida unitatea dintre Europa și America de Nord și să pregătim Alianța noastră pentru provocările recente și viitoare. Într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă și mai competitivă, trebuie să facem mai multe împreună și să demonstrăm să suntem solidari nu doar în cuvinte, ci și în fapte”, le-a transmis Stoltenberg liderilor reuniți la Summitul B9.

„La Summit vom avea o agendă ambițioasă, orientată spre viitor. Consolidarea angajamentului nostru de a ne apăra reciproc, lărgirea abordării noastre asupra securității și o abordare mai globală pentru a apăra ordinea internațională bazată pe reguli. Această întâlnire de astăzi este o ocazie importantă pentru a duce mai departe această agendă. Aștept cu nerăbdare să colaborez cu dvs. și cu toți aliații NATO, pentru a face Alianța noastră și mai puternică”, a mai declarat secretarul general al NATO.

Klaus Iohannis: NATO are nevoie de un nou concept strategic

În deschiderea summitului președintele Klaus Iohannis a spus că prezența președintelui SUA este foarte importantă și transmite un puternic semnal de solidaritate.

”Întărirea și aprofundarea legăturii trans-atlantice, care rămâne baza alianței noastre, reprezintă un obiectiv pe care îl avem cu toții. Aș vrea să îmi exprim aprecierea deosebită pentru întărirea angajamentului Administrației Biden față de NATO și articolul 5 al Tratatului de la Washington.

Pe flancul estic avem nevoie să continuăm consolidarea factorului de descurajare și a celui de apărare. Recent, am fost cu toții martorii întăririi forțelor Federației Ruse în zona Mării Negre. Trebuie să continuăm procesul de reflecție NATO 2030. Aș dori să mulțumesc secretarului general pentru eforturile sale. Dorim cu toții ca alianța noastră să fie mai puternică și relevantă la nivel mondial. Pentru asta este nevoie și de adoptarea unui nou concept strategic. Toate aceste elemente definesc însăși esența alianței noastre. Toate aceste elemente sunt prezente pe agenda discuțiilor de astăzi și sunt convins că întrunesc acordul dumneavoastră”, le-a transmis Klaus Iohannis invitaților la summit, înainte de debutul discuțiilor.

Evenimentul este organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis şi se desfăşoară cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui polonez, aflat în vizită oficială în România, şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: