marți

17 mai, 2022

Klaus Iohannis în fața ambasadorilor străini: Creșterea prezenței militare a SUA în România – importantă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 ianuarie, 2022

Creşterea prezenţei militare a SUA în România rămâne un obiectiv important, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

„Rămâne un obiectiv important creşterea prezenţei militare americane în România”, a declarat şeful statului, la reuniunea de la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres.

Șeful statului român a argumentat că, „în faţa provocărilor recente de securitate, este evident că avem nevoie de o acţiune mai puternică pe palierul descurajare şi apărare, acţiune care trebuie articulată în spiritul unităţii şi cooperării transatlantice şi al angajamentelor din cadrul NATO.


Klaus Iohannis a subliniat că anul 2021 şi evoluţiile de securitate care pot afecta spaţiul euroatlantic au reconfirmat importanţa „crucială” a relaţiei transatlantice, pe care România, ca partener strategic al Statelor Unite ale Americii, o susţine „puternic”.

25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA

În anul acesta, în care sunt celebraţi 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA, sunt așteptate noi reuşite şi proiecte aplicate în domenii precum securitatea, energia, cu accent pe impactul asupra combaterii schimbărilor climatice, sau tehnologia avansată – potrivit lui Klaus Iohannis.

Președintele României a amintit discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele SUA în cadrul Summitului B9 găzduit la Bucureşti şi în marja Summitului NATO de la Bruxelles şi care „au întărit angajamentele reciproce pentru revitalizarea şi consolidarea legăturii transatlantice”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Şeful statului a vorbit pe larg despre obiectivele Parteneriatului România – SUA, precum consolidarea cooperării în domeniul nuclear civil privind reactoarele modulare mici, prin lansarea programului în acest domeniu.


„Încurajăm implicarea Statelor Unite în proiectele majore de interconectare regională, cu impact strategic, precum Rail2Sea şi Via Carpathia. Totodată, dorim să progresăm în ceea ce priveşte obiectivul comun de aderare a României la programul Visa Waiver”, a adăugat preşedintele României.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: