vineri

12 iulie, 2024

11 septembrie, 2022

Ministrul francez al transporturilor, Clement Beaune, a anunțat că va semna luni un acord cu România pentru a creşte exporturile de grâne ucrainene către ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în zona Mediteranei.

„Mâine, voi semna un acord cu România care va permite Ucrainei să scoată şi mai multe cereale… către Europa şi ţările în curs de dezvoltare, în special în (ţările din) Mediterană, care au nevoie (de grâne) pentru hrană”, a declarat Clement Beaune duminică la postul de televiziune LCI, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Oficialul francez a adăugat că acordul include exporturi realizate pe cale terestră, maritimă şi fluvială.


Ministerul Agriculturii de la Kiev a estimat recent că exporturile de produse agricole ale ţării ar putea creşte la 6 – 6,5 milioane de tone în octombrie, dublu faţă de volumele din iulie, în urma redeschiderii graduale a porturilor ucrainene.

De la începerea invaziei ruseşti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească.

Situația a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

Exporturile au fost deblocate în iulie în baza unui acord semnat cu ONU la Istambul. Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că va încerca să renegocieze termenii acestui acord, spunând că Rusia ”a fost păcălită” pentru că grâul ucrainean ajunge în UE.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: