duminică

26 mai, 2024

4 octombrie, 2022

O anchetă realizată de Associated Press și PBS “Frontline” scoate la iveală cum Rusia a furat cereale ucrainene în valoare de 530 de milioane de dolari, iar sumele obținute ar fi alimentat războiul ruso-ucrainean.

Jurnaliştii au investigat rutele a 30 de nave care transportau cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei către porturile din Turcia, Siria, Liban şi alte ţări.

În unele situații, rușii au falsificat declarațiile vamale, în timp ce în altele, au exportat cereale ucrainene în loturi mici în orașele rusești Rostov și Taganrog, informează Digi24.


Acolo, le-au amestecat cu cerealele lor și le-au exportat în baza unor acte în limba rusă.

Jaf rusesc

„Fermierii din regiunile ocupate sunt nevoiți să-și vândă recoltele companiilor controlate de ruși la jumătate de preț, față de tarifele de dinainte de război. Celor care refuză, rușii pur și simplu le iau cerealele”, a declarat Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, citat de AP.

„Este jaf, dar de asemenea este și o infracțiune conform dreptului internațional umanitar”, a declarat David Crane, fost procuror șef al Curții Speciale ONU pentru Sierra Leone. Furtul în desfășurare, despre care experții juridici spun că este o potențială crimă de război, este comis de oameni de afaceri înstăriți și companii de stat din Rusia și Siria, unele dintre ele confruntându-se deja cu sancțiuni financiare din partea SUA și a Uniunii Europene.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: