joi

28 martie, 2024

29 august, 2022

Bancherii centrali au de navigat într-un peisaj economic mai provocator decât cel trăit în ultimele câteva decenii, iar acesta le va îngreuna lupta cu inflația, au avertizat oficiali de top și decidenți ai politicilor monetare, prezenți la conferința de la Jackson Hole, simpozionul anual emblematic al Rezervei Federale (Fed) americane, găzduit de sucursala din Kansas City.

Participanții la eveniment au tras un semnal de alarmă cu privire la forțele care lucrează împotriva Rezervei Federale, a Băncii Centrale Europene (BCE) și a altor bănci centrale, în timp ce acestea încearcă să readucă sub control inflația galopantă. Specialiștii prezenți la reuniunea anuală a bancherilor centrali din Jackson Hole, Wyoming, au avertizat că economia globală intră într-o nouă eră, mai dură decât precedenta.

„Cel puțin în următorii cinci ani, elaborarea politicii monetare va fi mult mai dificilă decât a fost în cele două decenii înainte de lovirea pandemiei”, a declarat Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, pentru Financial Times. „Ne aflăm într-un mediu în care șocurile de ofertă vor fi mai volatile decât am fost obișnuiți și asta va genera compromisuri mai costisitoare pentru politica monetară”, a spus ea.


Ritmul de creștere a prețurilor a accelerat odată ce blocajele de pe lanțurile de aprovizionare din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii COVID s-au ciocnit cu explozia cererii consumatorilor, alimentată de stimulentele fiscale și monetare fără precedent de la începutul pandemiei. Invazia Ucrainei de către armata rusă a destabilizat la rândul său piețele de mărfuri, în special piața energetică, alimentând și mai mult inflația.

Instrumente nepotrivite

Băncile centrale au reacționat, majorând dobânzile. Majorarea costurilor de finanțare nu va rezolva însă problemele de aprovizionare, așa încât specialiștii se tem că va fi nevoie de ”mult mai multă durere economică” pentru a corecta ritmul de creștere a prețurilor din prezent.

David Malpass, președintele Băncii Mondiale, a avertizat că instrumentele băncilor centrale, în special în economiile avansate, nu sunt potrivite pentru a aborda presiunile inflaționiste legate de ofertă, care conduc o parte semnificativă a recentei creșteri a inflației.

„Măriți ratele în speranța de a reduce inflația, dar măsura este contracarată de atâtea blocaje de pe lanțurile globale de aprovizionare cât și de fricțiuni ale ciclului de producție”, a avertizat el.


Jerome Powell, președintele Fed, a avertizat în discursul său că este probabilă o „perioadă susținută” de creștere lentă și o slăbire a pieței muncii, având în vedere angajamentul băncii centrale a celei mai mari economii a lumii de a readuce inflația sub control. Bursele americane au deschis luni în scădere.

Gita Gopinath a avertizat că și BCE va fi forțată să facă o serie de compromisuri dure. „Există un risc real” ca în Europa să apară un mediu stagflaționist, caracterizat de creștere lentă sau chiar recesiune și de inflație ridicată, având în vedere intensitatea crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina, a avertizat ea.

Malpass a spus că economiile în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, deosebit de vulnerabile pe măsură ce condițiile financiare globale se înăsprește.

Întrebarea de un miliard de dolari

Enormitatea provocărilor economice cu care se confruntă bancherii centrali a fost rezumată de Changyong Rhee, șeful Băncii Coreei, când a spus că „întrebarea de un miliard de dolari” este dacă lumea va reveni la un mediu cu inflație scăzută.

Discuțiile de la Jackson Hole au fost umbrite temerile specialiștilor, preocupați de schimbarea fundamentală pe care par să o traverseze societatea și economia. Schimbarea bruscă a dinamicii economice i-a destabilizat pe decidenții politicilor monetare, notează jurnaliștii străini.

„Există multă umilință în cameră, vizavi de ceea ce știm și ceea ce nu știm”, a comentat Gopinath în legătură cu asta.

Isabel Schnabel, membră în consiliul guvernatorilor BCE, a precizat că următorii câțiva ani riscă să fie cunoscuți drept „Marea Volatilitate” – spre deosebire de ultimele două decenii, pe care economiștii le-au numit „Marea Moderație” din cauza dinamicii relativ liniștite.

Forțele care țineau prețurile jos s-au inversat

Mulți oficiali prezenți la Jackson Hole au ajuns să creadă că forțele structurale care țineau sub control presiunile inflaționiste – în principal globalizarea și o ofertă abundentă de forță de muncă – s-au inversat.

„Economia globală pare să fie în pragul unei schimbări istorice, deoarece multe vânturile care băteau din spatele ofertei agregate și care țineau inflația sub capac par să se transforme în vânturi care bat împotriva ofertei”, a avertizat Agustín Carstens, director general la Banca Reglementărilor Internaționale.

„Dacă acest lucru se adeverește, recenta creștere a presiunilor inflaționiste s-ar putea dovedi a fi mai persistentă.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: