miercuri

24 aprilie, 2024

22 februarie, 2022

România este nevoită să aplice modelul centralizat de dezvoltare de ecosisteme pentru crearea de businessuri cu valoare adăugată mare, după modelul francez, diferit de cel german, caracterizat de descentralizare, este de părere Iuliu Winkler, eurodeputat și prim-vicepreședinte SME Europe (Asociația Europeană a IMM-urilor).

”În etapa noastră actuală suntem în situația de a aplica modelul centralizat. Intervenția statului prin PNRR, prin fondurile de coeziune, prin agențiile de dezvoltare, prin administrația publică locală, încă este foarte importantă și nu văd o ieșire din această paradigmă pe termen scurt”, a declarat Iuliu Winkler la conferința ”Urgența: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”, organizată de CursdeGuvernare marți.

Eurodeputatul a precizat că la nivel european există două modele, el preferândul pe cel german.


”Eu sunt un adept al descentralizării și atunci mă uit în Germania, acolo unde funcționează acel celebru mittelstand – un fel de clasă mijlocie de companii – și ecosistemul companiilor mici (…) Este un model descentralizat, al livrării ajutorului, cel puțin financiar. Germania a rezolvat această problemă cu acele landesbank-uri care sunt un fel de proprietate publică nefederală, locală”, a precizat Iuliu Winkler.

În opoziție cu modelul german este cel francez, centralizat, care se potrivește mai bine României deoarece și noi ”avem o puternică componentă centralistă în administrația și organizarea statului”.

”Ajutorul către aceste clustere merge prin intermediul prefecturilor care au competențe de finanțare sau pot aproba finanțare pentru proiecte economice de dezvoltare locală. La noi în România prefectura nu are un asemenea buget. Consiliul Județean dispune de anumite componente de buget”, susține eurodeputatul.

El a precizat că imaginile surprinse noaptea din satelit ilustrează cel mai bine diferența dintre cele două modele de dezvoltare.


”E foarte interesant să te uiți la o poză din satelit făcută noaptea și să compari o poză a Franței cu cea a Germaniei. În Franța vei vedea puncte luminoase, puține, dar intense. În Germania vei vedea peste tot luminițe și asta este comparația între centralizare și descentralizare. Puține centre economice foarte puternice în Franța, modelul centralizat și multe centre mai mici ca pondere în economie, dar care acoperă foarte bine teritoriul Germaniei”, a explicat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: