marți

26 martie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

29 septembrie, 2020

Clujul a cunoscut în perioada 2007-2017 cea mai accelerată dezvoltare a sectorului IT&C din rândul județelor mari, ale căror indicatori au fost analizate de cursdeguvernare.ro pe baza datelor comunicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat județul Iași, care a consemnat a doua cea mai bună dinamică a dezvoltării sectorului IT&C, atât ca evoluție în valoare absolută cât și din perspectiva ponderii adjudecate de acest sector în valoarea adăugată brută produsă de întreaga economie a județului.

Valoarea adăugată brută (VAB) reprezintă o componentă de bază a Produsului Intern Brut (PIB). Estimarea de PIB pe metoda de producție se face pornind de la VAB, celelalte două componente de ajustare fiind impozitele pe produs și subvențiile pe produs. VAB se măsoară ca diferență dintre valoarea bunurilor și serviciilor produse și consumul intermediar, reprezentând valoarea nou creată în procesul de producție.

O soluție pentru Iași


Izolat din cauza lipsei cronice de infrastructură rutieră care să aducă investiții în regiune, Iașiul a mizat în ultimul deceniu pe dezvoltarea sectorului IT&C, reușind să atragă, grație forței de muncă disponibile, companii de renume la nivel internațional. Printre firmele cu operațiuni la Iași se numără Amazon, Oracle, Endava, Microsoft, Google și Bitdefender.

Important – Iașiul e un puternic centru universitar, aspect pe care marile companii au mizat în deschiderea afacerilor: izolarea produsă de lipsa infrastructurii a fost compensată de forța de muncă înalt calificată, care a preluat un domeniu economic producător de valoare adăugată mare.

Dinamica pozitivă a sectorului se regăsește și în cifrele privind evoluția valorii adăugate brute generată de acesta. VAB-ul IT&C din Iași a crescut de la doar 377,4 milioane de lei în 2007 la peste două miliarde de lei un deceniu mai târziu (o creștere de 6 ori), potrivit datelor transmise de INS la solicitarea cursdeguvernare.ro.

(Citiți și: ”Interviu Răzvan Atim – UiPath / A rata acum digitalizarea și automatizarea înseamnă a merge împotriva curentului”)

Ponderea IT&C în valoarea adăugată totală a județului a înregistrat a doua cea mai mare creștere din rândul județelor analizate, de 4,4 puncte procentuale. Aceasta a urcat de la 3,5 pp în 2007 la 7,9 puncte procentuale în 2017, a treia cea mai mare pondere după cele din Cluj și Timiș, județe care în 2007 aveau un avans însemnat, de 1-2 puncte procentuale, în fața Iașiului.

Sursă: INS, calcule cursdeguvernare.ro

Clujul devansează Timișul la capitolul IT&C


Valoarea adăugată generată de sectorul informații și telecomunicații din județul Cluj a avansat de la 833,5 milioane de lei în 2007 la 5,35 miliarde de lei în 2017, județul reușind să devanseze Timișul, care în urmă cu un deceniu conducea clasamentul cu o valoare adăugată de peste un miliard de lei în IT&C.

(Citiți și: ”Iancu Guda / Cu cine defilăm la digitalizare”)

Ponderea IT&C în VAB-ul județului Cluj a consemnat cea mai mare creștere, de 8,6 puncte procentuale, față de doar 3,8 puncte procentuale în cazul județului Timiș, reiese din datele INS.

Astfel, ponderea acestui sector a ajuns la 13,7% din VAB în județul Cluj, în vreme ce județul Timiș a rămas în urmă, cu o pondere de circa 10% din VAB.

O diferență notabilă în ceea ce privește evoluția județelor Cluj și Timiș este dinamica industriei și în special a industriei prelucrătoare. Deși în ambele cazuri aceasta s-a mai mult decât dublat în deceniul analizat, ca pondere industria prelucrătoare a avansat cu aproape cinci puncte procentuale în Timiș, în vreme ce în Cluj aceasta și-a redus ponderea cu 2,3 pp. Per ansamblu, industria din Cluj a pierdut 1,1 pp, iar cea din Timiș a câștigat 4,3 pp.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: