Guvernul italian pune presiune pe grupul rus Lukoil să mențină în funcțiune rafinăria sa din Sicilia, ISAB, care acoperă 20% din capacitatea de rafinare a Italiei, în condițiile în care embargoul UE împotriva petrolului rusesc intră în vigoare la 5 decembrie.
Reprezentanţii rafinăriei ISAB şi cei ai guvernului italian se întâlnesc, vineri la Roma, pentru a găsi soluții, în condițiile în care Lukoil ar putea vinde rafinăria, chiar dacă au refuzat o ofertă preliminară din partea fondului american de investiții Crossbridge, potrivit Reuters.
Casa de comerț Litasco, prin care Lukoil deține rafinării în România, Italia și Bulgaria și 45% din rafinăria Zeeland din Țările de Jos, urmează să se divizeze în două entități. Una va fi Litasco West, care urmează să aprovizioneze rafinăriile din UE cu țiței din afara Rusiei. Cealaltă va fi în Dubai și se va ocupa de afacerile cu țiței rusesc.
Activitatea în UE a Lukoil și a casei de comerț Litasco, înregistrată în Elveția, nu este supusă sancțiunilor europene.
Guvernul italian caută soluții
Una dintre opţiunile este acea a unei finanţări garantate de statul italian pentru rafinăria din Sicilia, însă băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, chiar dacă nu este supusă sancțiunilor.
„Ne vom asigura că rafinăria va funcţiona în continuare”, a declarat joi ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, fără a oferi detalii cu privire la planurile guvernului de la Roma.
Cât despre aprovizionarea rafinăriei Petrotel – Lukoil din Ploiești, aceasta urmează să primească, de asemeni, petrol non-rusesc, potrivit unor surse apropiate rafinăriei, confirmate de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Petrotel Ploiești are unul din parcurile fotovoltaice din top 20 din România și are în vedere investiții de producție de hidrogen verde (produs cu energie verde).
Rafinăria din Ploiești este cea mai mică din UE a Lukoil (capacitate de prelucrare de 2,5 mil. tone petrol pe an). ISAB, de la Priolo Gargallo este de 14 milioane tone, iar Neftochim din Burgas (Bulgaria) are capacitate anuală de 7 milioane de tone.
***