Italia a devenit primul stat G7, al celor mai mari economii industrializate, care s-a alăturat programului chinez de infrastructură „Belt and Road Initiative” (BRI, sau „Drumul Mătăsii”), o iniţiativă privită cu scepticism de aliaţii Occidentali ai statului peninsular, transmite presa internaţională.
Acordul preliminar a fost semnat sâmbătă, în timpul vizitei preşedintelui Xi Jinping în Italia. Acesta prevede 29 de domenii diferite, valoarea totală a investiţiilor fiind de 2,5 miliarde de euro.
Iniţiativa este menită să reconstruiască legătura comercială dintre China şi Europa. Statele Unite şi Uniunea Europeană privesc cu îngrijorare creşterea influenţei chineze pe continentul european.
Miercuri, premierul italian Giuseppe Conte a anunţat că cele două state urmează să semneze un memorandum. „Conţinutul memorandumului, care a fost negociat de luni de zile cu China, cu implicarea administraţiilor interesate, nu include nici un risc pentru interesul nostru naţional şi este pe deplin în conformitate cu strategia UE”, a declarat Giuseppe Conte.
Vicepremierul italian Luigi Di Maio a precizat sâmbătă că valoarea inițială a înțelegerilor semnate este de 2,5 miliarde de euro, dar ar putea ajunge la 20 miliarde de euro.
Banca de stat Cassa Depozit e Prestiti (CDP) a semnat un acord cu Banca Chinei pentru a permite vânzarea obligațiunilor „Panda” – datoriile vândute de entități străine investitorilor din China. CDP a anunțat că va emite obligațiuni în valoare de 5 miliarde de yuani (circa 660 de milioane de euro). CDP și Bank of China vor cofinanța, de asemenea, companii italiene cu 4 miliarde de yuani (530 de milioane de euro).
Au mai fost semnate acorduri în domeniul infrastructurii, inclusin în vederea reconstruirii podului din Genova care s-a dărmat anul trecut, în energie, pentru stimularea exporturilor, produse financiare, creditare și turism.
„Drumul Mătăsii”
Programul guvernamental chinez Belt and Road Initiative (BRI) este supranumit şi „Drumul Mătăsii”, pentru că urmăreşte să realizeze o infrastructură de transport modernă terestră şi maritimă, care să refacă şi să extindă trasele vechiului drum al mătăsii.
Programul BRI nu se rezumă, însă, doar la beneficiile comerciale ale infrastructurii de tranmsport, ci are şi componente de colaborare în tehnologie, ştiinţă şi cultură, consacrând astfel strategia de expansiune globală a celei de a doua cea mai mare economie a lumii.
Europa Centrală – cucerită de proiect
Italia se alătură Portugaliei, care este deocamdată singura ţară occidentală din UE care a semnat cu China un memorandum privind Belt and Road Initiative (BRI), ca şi ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE) precum Croaţia, Cehia, Grecia, Malta, Polonia și Ungaria.
China a devenit cel mai mare investitor străin din Europa Centrală și de Est (ECE, inclusiv Rusia), după o creștere a investițiilor sale în 2017 cu 78%, până la 7,7 miliarde de euro și de 96% în 2016, potrivit raportului M&A Emerging Europe 2017/2018 , realizat de CMS în colaborare cu EMIS.
„Clasarea Chinei ca prim investitor în Europa Centrală şi de Est ar putea sugera viitoarele tendinţe în piaţa de M&A”, a declarat Stefan Stoyanov, head of M&A Database, EMIS.
UE se opune cu „strategia reciprocității”
Totodată, Comisia Europeană se opune inițiativei Chinei, pe care nu ezită să o considere „un rival sistemic”.
Este de așteptat ca liderii țărilor UE să susțină, la reuniunea lor de joi, măsuri de reglementare a restricțiilor care ar trebui impuse companiilor chineze privind participarea la proiectele publice din spațiul comunicar și, astfel, la o piață de 2,4 trilioane de euro pe an, potrivit Politico.
Oficiali ai Comisiei Europene au confirmat că Executivul european își dorește ca țările UE să fie de acord cu o strategie a reciprocității, prin care companiilor din țările asiatice să nu li se mai permită accesul la licitațiile publice europene, dacă îngrădesc accesul companiilor europene la propriile licitații publice.
Restricţiile ar putea fi extinse şi la ţările care au reguli protecţioniste privind achiziţiile de companii locale sau formarea de firme mixte.