China a devenit cel mai mare investitor străin din Europa Centrală și de Est (ECE, inclusiv Rusia), după o creștere a investițiilor sale în 2017 cu 78%, până la 7,7 miliarde de euro și de 96% în 2016.
Statele Unite au rămas primul investitor ca volum, cu 92 de tranzacţii în 2017. Numărul total de contracte de fuziuni și achiziții (M&A) a fost mai mare de 2.000, potrivit raportului M&A Emerging Europe 2017/2018 , realizat de CMS în colaborare cu EMIS.
Totalul tranzacțiilor din 2017 în ECE (2.113) este cu 6% mai mult faţă de 2016, iar valoarea tranzacţiilor a ajuns la 71,5 miliarde de euro, un declin faţă de 2016, dar cu mult peste valorile din 2014 şi 2015.
Raportul remarcă progresul României, unde numărul tranzacțiilor a crescut cu 12,5%, iar valoarea acestora a crescut cu 64%, până la 3,2 miliarde de euro.
Cea mai importantă tranzacție (și singura din TOP 20) este preluarea A&D Pharma Holdings de către Penta Investments, pentru 350 de milioane de euro.
„În ciuda incertitudinilor legate de politica mondială, încrederea a crescut în a doua jumătate a anului. Acest lucru a dus la un flux sănătos de tranzacţii în contextul unui interes crescut din partea investitorilor străini. (…) Acest lucru era valabil în special pentru China şi arată că regiunea va juca un rol important în iniţiativa sa „Belt and Road”, pentru îmbunătăţirea infrastructurii partenerilor comerciali cheie.
Suntem deja martorii unui volum important de activitate la începutul anului 2018, cu toate semnele care indică un alt an bun pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii din regiune”, a declarat Helen Rodwell, partener, CEE Corporate Practice, CMS.
„Clasarea Chinei ca prim investitor în Europa Centrală şi de Est anul trecut ar putea sugera viitoarele tendinţe în piaţa de M&A”, a declarat Stefan Stoyanov, head of M&A Database, EMIS.
Potrivit raportului, în 2017 s-au mai evidenţiat:
- Ucraina, în pofida tensiunilor din estul ţării, s-a înregistrat o creştere cu 67% a activităţii de fuziuni şi achiziţii,
- Ungaria a înregistrat cea mai mare creştere (126%), în valoare totală de 2,7 miliarde de euro,
- Rusia, cea mai mare ţară din regiune, a avut cele mai înalte niveluri de activitate în 2017, cu 671 tranzacţii în valoare de 36,7 miliarde de euro.
- Polonia a avut ca rezultat o piaţă puternică a tranzacţiilor, cu o creştere de 3% a volumului de tranzacţii (288).
În întreaga regiune, cel mai activ sector a fost cel imobiliar şi de construcţii, cu un total de 390 tranzacţii în valoare de 16,9 miliarde de euro, urmat de cel productiv (Manufacturing) şi apoi de cel tehnologic. Polonia a fost cea mai activă piaţă pentru noile listări la bursa de valori, cu un IPO în valoare totală de aproape 1,8 miliarde de euro.
„Suntem, în general, optimişti şi credem că 2018 va fi un an foarte bun pentru fuziuni şi achiziţii în regiune. Creşterea economică din CEE/SEE, împreună cu finanţarea încă ieftină, la care se adaugă şi numărul redus al incertitudinilor de la început de an, comparativ cu 2017, fac din regiune o destinaţie de investiţii de dorit. În plus, ne aşteptăm ca incertitudinea fiscală şi de reglementare din Statele Unite să forţeze companiile de acolo să fie mai precaute cu privire la tranzacţiile interne şi să se uite în schimb mai atent la Europa”, a conchis Stefan Stoyanov, head of M&A Database, EMIS.
Raportul „M&A 2017/2018” prezintă tendinţele din 15 ţări emergente din Europa Centrală şi de Est – Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Muntenegru, Polonia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia şi Ucraina – pe baza datelor EMIS M&A pentru 2012-2017, combinate cu comentarii, previziuni şi prognoze pentru anul 2018, furnizate de CMS.
CMS consiliază corporaţii multinaţionale şi investitori în Europa Centrală şi de Est de peste 25 de ani. CMS România este membru al reţelei internaţionale CMS.
EMIS pune la dispoziţie informaţii relevante, date de cercetare, comparaţii şi analize ştiinţifice de piaţă pentru peste 120 de pieţe emergente