marți

16 iulie, 2024

8 octombrie, 2023

Cabinetul de securitate al Israelului a votat trecerea oficială a ţării în stare de război şi aprobarea pentru „activităţi militare semnificative”, a anunțat duminică biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Decizia cabinetului de securitate la nivel înalt conferă declaraţiei un statut legal, în conformitate cu Legea fundamentală.

Forțele israeliene continuă duminică să lupte împotriva militanților Hamas pe străzile din sudul Israelului și au lansat lovituri care au devastat clădiri în Gaza, după atacurile surpriză și fără precedent ale orhanizației palestiniene.


Attila Somfalvi, jurnalist israelian, a relatat duminică, la prânz, pentru TVR

„Mai sunt lupte în unele zone în sudul Israelului. Au fost 22 de puncte diferite în care au fost lupte între teroriști și israelieni. Un terorist s-a blocat într-o stație de poliție, altul s-a blocat cu 50 ostatici într-un kibbutz. E clar că a fost o pregătire, de asta e șocul atât de mare, de aceea trauma israeliană e așa de mare, pentru că se pare că serviciile de informații au dormit. Au fost absolut orbite, n-au văzut ce se întâmplă. Fâșia Gaza e la 2 km, sau la 1 km sau la 500 m de cel mai apropiat kibbutz, nu există nici măcar un zid, e un gard care desparte Israelul de Fâșia Gaza. E clar că serviciile de informații ar fi trebuit să fie foarte atente la ce se întâmplă în Fâșia Gaza, când ai drone, sateliți, camere video, și ești legat de toată structura lor de comunicații, cum de au rămas atât de orbiți?”

(Citiți și: ”Contextul și semnificația atacului Hamas asupra Israel și prosibile efecte”)

Situația escaladează în timp ce temerile privind o invazie terestră în Gaza cresc, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a amenințat că va transforma enclava palestiniană asediată într-o „insula pustie”.

Saleh al-Arouri, liderul adjunct al Hamas, a declarat pentru rețeaua de știri Al Jazeera că gruparea militantă este acum pregătită pentru o invazie israeliană în Gaza și o luptă îndelungată. „Această bătălie se va extinde, se va dezlănțui și se va escalada”, a spus el.

Aproape 1.000 de persoane decedate în conflict, în mai puțin de 30 de ore de la declanșarea războiului


Cel puţin 600 de israelieni au fost ucişi, dintre care 44 de soldaţi, şi peste 2.000 au fost răniţi, potrivit presei israeliene. Peste 370 palestinieni au fost ucişi, inclusiv 20 de copii, şi peste 2.200 au fost răniţi în urma loviturilor aeriene din Gaza începând de sâmbătă, a anunţat Autoritatea Palestiniană. De asemenea, şapte persoane au fost ucise de focurile armatei israeliene în Cisiordania.

Armata continuă să lupte cu atacatorii în comunităţile de frontieră la mai bine de 30 de ore de la asalt. Oficialii militari israelieni au declarat că „sute de teroriști” au fost uciși și zeci au fost capturați.

De asemenea, arrmata israeliană a declarat că un număr „substanțial” de civili și soldați au fost duși în Gaza și au fost ținuți ostatici.

În nordul Israelului, un scurt schimb de lovituri între Israel și gruparea militantă Hezbollah din Liban a stârnit temeri de un conflict mai larg.

În Egiptul vecin, un polițist a împușcat doi turiști israelieni și un egiptean într-un obiectiv turistic din Alexandria.

Întruniri ale Consiliului de Securitate ONU și Ligii Arabe

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească duminică după ce secretarul general, António Guterres, a cerut „toate eforturile diplomatice pentru a evita o conflagrație mai largă”.

De asemenea, Autoritatea Palestiană a cerut reunirea miniștrilor de Externe ai Ligii Arabe. ​Ambasadorul Ligii Arabe, Muhannad Al Aklouk, a declarat că cererea pentru întrunire a venit în contextul „agresiunii brutale și în curs de desfășurare a Israelului împotriva poporului palestinian, inclusiv escaladarea asaltării Moscheei Al-Aqsa de către mii de coloniști”.

Operațiune amplă cu avioane asupra Fâșiei Gaza

Forțele armate ale Israelului (IDF) au transmis că a fost declanșată o operațiune aeriană amplă, cu „zeci” de avioane de luptă asupra Fâșiei Gaza. „Cu puțin timp în urmă, IDF a început un atac aerian intens în Fâșia Gaza folosind zeci de avioane de luptă. IDF atacă ținte din zonele din apropierea gardului din Beit Hanun, care sunt folosite de organizația teroristă Hamas pentru a efectua atacuri împotriva statului Israel. IDF va continua să acționeze împotriva organizației teroriste Hamas”.

SUA va oferi „probabil” o nouă asistență militară Israelului

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că SUA va acorda asistență militară pentru Israel, detaliile urmând a fi preznetate mai târziu în cursul zilei.

„Ne uităm la cereri suplimentare specifice pe care israelienii le-au făcut – cred că este posibil să auziți mai multe despre asta mai târziu astăzi”, a spus Blinken pentru CNN.

Oficialul a explica că ordinul președintelui Joe Biden a fost „să ne asigurăm că oferim Israelului tot ce are nevoie în acest moment pentru a face față atacurilor din partea Hamas”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: