UPDATE: Cancelarul german Olaf Scholz consideră că Israelul are „dreptul să se apere” în faţa atacurilor „barbare” ale Hamas, reafirmând sprijinul „ferm şi neclintit” al Germaniei pentru statul evreu.
Autorităţile au sporit protecţia instituţiilor israeliene şi evreieşti din Germania, a mai anunțat cancelarul.
De asemenea, guvernul german a anunţat că îşi revizuieşte ajutorul de sute de milioane de euro pentru palestinieni în urma celui mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani al grupării islamiste palestiniene Hamas, potrivit Reuters.
UPDATE: 800 de ținte Hamas au fost lovite în Gaza, cu sute de luptători Hamas uciși, a relatat pentru Reuters un purtător de cuvânt al armatei israeliene.
Alte zeci de luptători Hamas au fost capturați, a adăugat purtătorul de cuvânt.
UPDATE: Agenția de ajutorare a ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, a declarat că mii de oameni se adăpostesc în cele 44 de școli ale sale din Gaza și că distribuirea de alimente pentru peste 112.000 de familii a trebuit să fie suspendată.
UPDATE: A fost declanșată o amplă operațiune aeriană cu „zeci” de avioane de luptă asupra Fâșiei Gaza/
„Cu puțin timp în urmă, IDF a început un atac aerian intens în Fâșia Gaza folosind zeci de avioane de luptă.
„IDF atacă ținte din zonele din apropierea gardului din Beit Hanun, care sunt folosite de organizația teroristă Hamas pentru a efectua atacuri împotriva statului Israel. IDF va continua să acționeze împotriva organizației teroriste Hamas”.
****
Știrea inițială:
Cel puţin 600 de israelieni au fost ucişi, dintre care 44 de soldaţi, şi peste 2.000 au fost răniţi, potrivit presei israeliene. Peste 370 palestinieni au fost ucişi, inclusiv 20 de copii, şi peste 2.200 au fost răniţi în urma loviturilor aeriene din Gaza începând de sâmbătă, a anunţat Autoritatea Palestiniană. De asemenea, şapte persoane au fost ucise de focurile armatei israeliene în Cisiordania.
Armata continuă să lupte cu atacatorii în comunităţile de frontieră la mai bine de 30 de ore de la asalt. Oficialii militari israelieni au declarat că „sute de teroriști” au fost uciși și zeci au fost capturați.
De asemenea, armata israeliană a declarat că cel puțin 100 de civili și soldați au fost duși în Gaza și au fost ținuți ostatici.
Este bilanțul a mai puțin de două zile de război în Israel, răboi ce va fi lung și dificil, cum a avertizat premierul Benjamin Netanyahu sâmbătă seara – după ce Hamas a lansat două serii de atacuri cu rachete asupra Israel și după ce a luat zeci de ostatici civili pentru a-i schimba cu deținuți palestinieni din Israel.
„Numărul de rachete pe care le-au lansat în mai puțin de 24 de ore este de peste 3.000. Acest lucru depășește imaginația din punctul nostru de vedere și nu știam că au această cantitate de rachete și, cu siguranță, nu ne așteptam ca acestea să fie atât de eficiente”, a spus Efraim Halevy, fost șef al Mossad.
Cabinetul politic şi de securitate al Israelului s-a reunit, sâmbătă seară, pentru a stabili răspunsul ţării la atacurile surpriză ale Hamas, relatează CNN.
Am demarat ofensiva, Gaza va fi transformată într-o insulă pustie – premierul Netanyahu
Situația escaladează în timp ce temerile privind o invazie terestră în Gaza cresc, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a amenințat că va transforma enclava palestiniană asediată într-o „insula pustie”.
Cabinetul a luat „o serie de decizii operative cu scopul de a provoca distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas şi ale Autorităţii Palestiniene”, potrivit unei declaraţii transmise de Biroul premierului din Israel.
„Prima fază se încheie la aceste ore prin distrugerea majorității forțelor inamice care au pătruns pe teritoriul nostru. Totodată, am demarat acțiunea ofensivă, care va continua fără rezerve și fără răgaz până la atingerea obiectivelor”, a mai spus Netanyahu.
Israelul își propune să „anihileze capacitatea și dorința [Hamas] de a amenința și dăuna cetățenilor Israelului pentru mulți ani de acum înainte”. „Vom restabili securitatea cetățenilor Israelului și vom câștiga”, a adăugat Netanyahu. „Printre deciziile luate de cabinet se numără și oprirea furnizării de energie electrică, combustibil și bunuri” în Fâșia Gaza, a mai adăugat premierul israelian.
Israelul amenință că va lovi Hamas-ul așa cum nu a mai făcut-o până acum
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au organizat un răspuns agresiv împotriva Hamas, a declarat duminică dimineața lt.col. Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al IDF, pentru CNN.
Potrivit acestuia, sute, posibil până la 1.000 de luptători Hamas ar fi fost implicați în atacurile surpriză cu rachete de sâmbătă, urmate de infiltrarea unor luptători palestinieni.
La ora locală 4:15 a.m. duminică dimineața, Conricus explica: „Încă ne luptăm, curățăm ultimele case și locații, comunități și baze”.
„Sperăm că la răsăritul zorilor vom putea declara că am restabilit în sfârșit suveranitatea și ordinea în Israel. Dar asta nu s-a realizat încă. Și aceasta va fi prioritatea noastră numărul unu”, a spus Conricus.
„Vom închide granița și ne vom asigura că nu mai vor veni alți teroriști”, a adăugat el.
„Și apoi vom începe să ne concentrăm asupra atacării Hamas, așa cum nu am mai lovit Hamas până acum”, a mai spus acesta.
Civilii din Gaza, sfătuiți să plece
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au îndemnat civilii din Gaza să părăsească imediat zonele rezidențiale, pentru siguranța lor, întrucât operațiunile militare israeliene continuă să vizeze Hamas după atacurile surpriză de sâmbătă.
„Rezidenți ai Fâșiei Gaza, fiți atenți! Operațiunile Hamas forțează IDF să acționeze în zona voastră de reședință. Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să părăsiți imediat locul de reședință”, a declarat duminică Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al IDF pentru presa arabă, conform unui mesaj pe canalul social X.
Postarea include patru videoclipuri care oferă instrucțiuni civililor din Gaza despre unde să meargă în fiecare zonă a orașului.
Context: aproape 2 milioane de oameni trăiesc în cele 140 de mile pătrate din Gaza. Guvernat de Hamas, teritoriul dens populat este în mare parte izolat de restul lumii de blocada israeliană instalată din 2007. Egiptul controlează punctul de trecere a frontierei de sud a Gazei, Rafah. Israelul a impus restricții severe privind libertatea de mișcare a civililor și controlează importul de bunuri de bază în această fășie îngustă de coastă.
****