luni

13 mai, 2024

8 octombrie, 2023

Atacurile consecutive cu rachete ale grupării Hamas asupra Israel e încriu într-un context geopolitic focusat pe eforturile de normalizare a relațiilor dintre statele arabe și Tel-Aviv.

Tabloul e desenat pentru CursDeGuvernare.ro de către Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe:

”Contextul surprinzătorului atac al Hamas curinde 3 elemente: relansarea acordurilor de pace și de normalizare a relațiilor dintre Israel și statele arabe din golf – o situație care nu convine Iranului, sprijinitorul Hamas. Organizația care conduce, practic, Fâșia Gaza și încearcă, sprijinită de Iran, să blocheze apropierea statelor arabe de Israel.

Prin victimizare – iar acest lucru este foarte vizibil, mai ales că Israel e de așteptat să distrugă, practic, Fâșia Gaza – Hamas vrea să atragă statele arabe, inclusiv cele angajate în discuții cu Israelul,  de partea sa.

Un alt element este că Mahmoud Abbas – președintele Autorității Naționale Palestiniene – și mișcarea Fatah (de eliberare a Palestinei) – s-au mutat în Cisiordania, astfel încât, din 2007, Hamas, aflată sub puternica influență iraniană, controlează Fâșia Gaza.

Al treilea element, care explică și slaba reacție inițială a armatei israeilene este că Israel a mutat circa 70% din armată spre nord, spre Cisiordania, zona de sud rămânând expusă” – explică Cristian Diaconescu.

Pe acest fond, secretarul de stat american Anthony Blinken le-a cerut omologilor săi din statele arabe să se delimiteze de Hamas, pentru a putea avansa în încercările de normalizare a relațiilor cu Israel. Până duminică seară niciunul din statele arabe nu răspunseseră solicitărilor secretarului de stat al SUA. De altfel, SUA s-au adresat direct Egiptului – o altă țară de sprijin, încă de la fondare, a Hamas, să ia legătura cu orgnizația și să-i ceară încetarea atacurilor.

”Atacurile de rachete ale Hamas activează, practic, așa numitul ”range of fire” în care forțele agresoare încearcă să țină Israelul: e vorba de islamiștii din Siria, mișcarea Hesbolah din Liban și Hamas din Fâșia Gaza” – explică Cristian Diaconescu.

Osama Hamdan, liderul Hamas din Liban, a declarat pentru Reuters că operațiunea de sâmbătă ar trebui să facă statele arabe să realizeze că acceptarea cererilor de securitate israeliene nu va aduce
pace.

„Pentru cei care doresc stabilitate și pace în regiune, punctul de plecare trebuie să fie încheierea ocupației israeliene”, a spus el. „Unele (state arabe – n.red.) au început, din păcate, să-și imagineze că Israelul ar putea fi poarta de acces spre America pentru a-și apăra securitatea.” – spune Hamdan, potrivit Reuers.

El a spus că atacul aerian, terestru și maritim a fost „un șoc pentru inamic și a dovedit că informațiile militare israeliene nu au reușit să afle despre această operațiune”, după ce Israelul, care se mândrește cu infiltrarea și monitorizarea militanților, a fost luat prin surprindere.

***



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: