sâmbătă

13 iulie, 2024

23 iunie, 2023

Micii investitori au început să subscrie vineri dimineață la oferta publică inițială a companiei Hidrolectrica. Până la ora 13, suma subscrisă ajunsese la aproape 200 milioane de lei.

Directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a anunțat vineri, într-o conferință de presă că din oferta făcută de Fondul Proprietatea, 15% este destinată investitorilor de retail – adică micilor investitori – cu posibilitatea de a fi majorată la 20% în cazul suprasubscrierii.

„Compania a lucrat intens în ultimii ani la acest proiect (listarea la Bursa de Valori București – n.r.) şi iată că astăzi ne aflăm într-o etapă avansată care se va încheia pe data de 4 iulie.


Vreau să vă spun cu bucurie că, împreună cu Fondul Proprietatea, am luat decizia ca tranşa de retail adresată practic oricăruia dintre dumneavoastră să fie una extrem de generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea, pentru că Fondul Proprietatea este vânzătorul acestui pachet de acţiuni, se va adresa românilor. Iar dacă cerea este una extrem de ridicată, se poate majora acest plafon până la 20%. Dacă nu mă înşel, cred că este cea mai mare tranşă de retail dintr-o listare făcută în România şi de aceea ne bucură foarte mult că Hidroelectrica, uşor, uşor, se întoarce către români într-o manieră mult mai directă, nu numai prin serviciile pe care le prestăm, ci şi prin oferirea acestei posibilităţi de a deveni acţionari şi de a fi parte din viaţa companiei”, a spus Bogdan Badea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în ultima perioadă au avut loc nenumărate întâlniri cu potenţialii investitori din zona investitorilor instituţionali din România, dar şi din afara ţării, iar interesul este unul foarte mare.
Întreabat cine sunt investitorii instituţionali români care au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei publice de vânzare a acţiunilor Hidroelectrica, Bogdan Badea a răspuns că aceştia nu au dorit să le fie făcută publică identitatea.

Trei grupuri de investitori instituţionali români au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei publice de vânzare a acţiunilor Hidroelectrica şi au încheiat un acord de investiţii cu societatea şi Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar vânzător, aceştia angajându-se să achiziţioneze în total 2,24 miliarde lei în acţiuni la preţul final de ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale.

Fondul Proprietatea scade la BVB

Tranzacționarea acțiunilor Fondului Proprietatea (FP) a fost reluată la BVB după lansarea ofertei publice Hidroelectrica.


Cotația acțiunilor FP a scăzut la ora 13:30 cu 4,68%, la un volum de tranzacții de peste 13 milioane lei. Investitorii au ajustat cotația acțiunii FP cu diferența valorii din prospectul de ofertă a unei acțiuni Hidroelectrica, de maxim 112 lei, și prețul de 121,45 lei/acțiune cât era evaluată participația sa la Hidroelectrica consemnată în bilanțul de la finele lunii aprilie.

Oferta Publică Inițială

Fondul Proprietatea a scos la vânzare, vineri dimineață, 78 milioane acțiuni din Hidroelectrica, reprezentând puțin peste 17% din pachetul deținut, la o valoare nominală de 10 lei/acțiune.

Oferta va fi derulată până pe 4 iulie. Se preconizează ca admiterea și începerea tranzacționării pe BVB să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023.

Subscrierea minimă în cadrul ofertei este de 50 acţiuni, ceea ce la prețul maxim de 112 lei pe acţiune echivalează cu o sumă de 5.600 de lei.

În cazul în care va fi suprasubscriere, numărul de acţiuni pe care le va cumpăra investitorul în final este posibil să fie mai mic, dar îşi va recupera diferenţa de bani.

Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din preţul de ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei de ofertă. Acţiunile oferite pentru care s-a subscris în cadrul tranşei de retail începând cu a şasea zi lucrătoare a perioadei de ofertă vor fi vândute investitorilor de retail la preţul de ofertă.

Investitorii de retail pot subscrie în unităţile Băncii Comerciale Române, BRD – Groupe Societe Generale, BT capital Partners, Băncii Transilvania, Swiss capital şi ale participanţilor eligibili ce se regăsesc pe lista publicată pe site-ul BVB.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: