sâmbătă

27 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2020

„Dacă vorbim despre state, trebuie să ne uităm nu doar la puterea economică sau politică, pentru că astăzi, 5G , Inteligența Artificială, editarea genetică, autostrăzi sau căi de comunicație inteligente sau rețele inteligente sunt deja un nou tip de putere și de societate. Nu nu țin de un viitor distopic. Ele se întâmplă astăzi, chiar dacă nu fac parte din agenda efectivă, dar în 5 ani de zile sau 10 ani de zile asta va fi conversația care va domina statele cele mai avansate. Dacă noi nu suntem acolo, relația noastră va fi asimetrică cu aceste state, vom fi înapoiați tehnologic”, a pus, marți, Ionuț Stanimir.

Ionuț Stanimir a vorbit luni, la conferința organizată de cursdeguvernare.ro pe Digitalizării și economiei digitale despre impactul pe care transformările digitale îl au asupra societății, mediului de afaceri și indivizilor.

Cele mai importante declarații făcute de Ionuț Stanimir

  • Aș vrea să abordez problema digitalizării pe trei dimensiuni: una a statului, alta a mediului de afaceri și alta a individului.
  • Tehnologia se manifestă ca una din forțele atât transformaționale, încât dacă mă uit la întregul sistem economic și al societății o încadrez în cele trei forțe atipice care transformă lumea, încredere, spirit antreprenorial și tehnologie. Acestea sunt cele trei forțe care se ranforsează: încrederea produce și mai multă încredere, e genul de capital nelimitat, la fel spiritul antreprenorial. Astăzi descoperim că tehnologia și inovația creează de una singură mai multă tehnologie și mai multă inovație, ceea ce înseamnă că accelerarea pe care credem că o vedem astăzi o vom măsura e viitor în warps, ca în Star Trek, ani lumină pe secundă.
  • Asta va impacta atât de mult statul, mediul de business și individul încât ne vom trezi la un moment dat că ne uităm la lume și vom vedea universuri diferite. Vom vedea un univers al societăților, al companiilor al oamenilor extreme de tehnologizat spre deosebire de altele, care vor fi foarte în urmă.
  • Dacă vorbim despre state, trebuie să ne uităm nu doar la puterea economică sau politică, pentru că astăzi, 5G , Inteligența Artificială, editarea genetică, autostrăzi sau căi de comunicație inteligente pe care circulă vehicule sau rețele inteligente sunt deja un nou tip de putere și de societate. Nu sunt doar chestii pe care le putem analiza cu o oarecare detașare, nu țin de un viitor distopic. Ele se întâmplă astăzi, chiar dacă nu fac parte din agenda efectivă, dar în 5 ani de zile sau 10 ani de zile asta va fi conversația care va domina statele cele mai avansate. Dacă noi nu suntem acolo, relația noastră va fi asimetrică cu aceste state, vom fi înapoiați tehnologic.
  • Al doilea nivel este cel al companiilor. În cazul companiilor, astăzi, precipitat de criza pe care o trăim, vedem un alt fenomen. Vedem un fenomen de reshoring, ancorat însă nu neapărat în costuri reduse de muncă ci mai degrabă în posibilitatea de a construi lanțuri de aprovizionare în geografia proximă, bazate pe robotizare și automatizare. Fabricile de echipamente de utilaje, de chimie, din toate domeniile, își aduc mai aproape producția pentru că au descoperit că reziliența crește, dar și-o aduc echipând fabrica nu cu oameni ci cu roboți. Eliminând la maximum riscul de greșeală, de infectare umană etc. Este un megatrend la care trebuie sa fim foarte atenți. Acestuia i se alătură un alt trend, respectiv bazarea strategiilor de viitor ale companiilor pe foarte multă proprietate intelectuală, pe skill-uri tehnologice de cercetare și inovare foarte sus pe scara capabilităților. Și atunci, într-o societate în care poți să lucrezi de acasă, trebuie să fim incredibil de atenți ce fel de incentive-uri creăm așa încât companiile românești să poată să capitalizeze pe aceste mega trenduri, și pe trendurile de automatizare, dar și pe trendurile de creare de ecosistem, de inovare în cadrul companiilor. Cel mai mare producător auto din Romania – există un cluster nascent, nu aș putea să spun dezvoltat, pentru că nu văd în ce direcție se îndreaptă. Pe lângă acest cluster, trebuie să ne uităm foarte atent la două componente – 1- fabricile de baterii pentru vehicule electrice și 2- fabricile de vehicule autonome. Dacă ne uităm în jur, Serbia se străduiește astăzi să atragă investiții în fabrici de baterii auto pentru vehicule electrice, iar Polonia să își construiască fabrici de vehicule autonome. Noi ne bucurăm astăzi de prezența acestor producători mari, dar nu avem o discuție consistentă despre aceste trenduri care în 10 ani care s-ar putea să șteargă din Câmpia Română un întreg cluster.
  • La nivel individual, am văzut cu toții cum la începutul secolului trecut lumea întreagă a experimentat un salt tehnologic major-electricitatea. Astăzi trăim o revoluție care presupune că oamenii vor trebui să știe cum să opereze cu economia și instrumentele de astăzi. Numai că oamenii sunt astăzi victima unor forțe foarte departe de ei. Și atunci întrebarea este, în ce fel putem crea mecanismele ca să ne gândim nu la venitul de bază garantat ci la skill-uri de bază pentru economia viitorului. Când începe asta, în ce fel începe – este o discuție care merită o dezbatere separată, pentru că de fapt începi foarte devreme, cu gândire algoritmică, combinatorică și creativă la grădiniță și la școală și nu termini niciodată prin programe și facilități fiscal pe care le dai companiilor ca să-și aducă oamenii în actualitate, cu skill-urile de care este nevoie.
  • Tech Nation este în al doilea an de funcționare, iar anul acesta și-a dublat numărul de companii antreprenoriale accelerate. Facem cursuri, îi potrivim cu mentori, cu investitori, îi luăm de mână și mergem cu ei la clienții noștri. Depinde de capacitatea antreprenorilor – start-upurilor de a susține proiecte majore. Au fost multiple soluții adoptate, unele le-am luat chiar noi, altele clienții noștri, altele investitori din afară. A existat o soluție de asistență vocală care ar fi fost extrem de utilă în perioada de lock down dar căreia statul nu i-a dat curs.
  • Un exemplu de robotizare de succes  – o soluție de dezinfectare cu ajutorul unui robot autonom, ce a fost adoptată de spitalul Spitalul Universitar, un robot care folosește o tehnologie UV. Este vorba de un robot ce recunoaște dinamic mediul din jurul sau, se deplasează singur, nu are nevoie de asistență umană.

(Conferința a fost transmisă live și poate fi urmărită AICI)



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: