joi

30 mai, 2024

9 iulie, 2021

iohannisPentru finanțarea proiectelor mari de infrastructură propuse în cadrul Inițiativei celor 3 Mări va fi nevoie de o abordare specială, întrucât fondul înființat în acest scop este insuficient, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis, la summitul I3M de la Sofia. Aceste aspecte vor fi discutate și concretizate în perioada următoare, a adăugat șeful statului.

Dintre proiectele de conexiuni de infrastructură, conexiune energetică și conexiune digitală ce fac obiectul acestei organizații, România acordă o „atenție specială” proiectelor Rail-2-Sea și Via Carpatia, o linie de cale ferată și o autostradă ce va lega țara noastră de Polonia, a explicat președintele Iohannis, citat de Agerpres.

Declarații făcute de președintele Klaus Iohannis pe acest subiect:

  • Crearea fondului de invesții (pentru finanțarea acestor proiecte) a fost un pas corect și potrivit. Așteptăm în continuare ca toată lumea, toate statele participante la inițiativă, să vină cu o contribuție pe care ne-o dorim cât se poate de mare. Însă trebuie să fim realiști. Fondul singur nu va putea să finanțeze marile proiecte de infrastructură, de conectare.
  • Cred că trebuie să dăm toată atenția acestor mari proiecte, pentru că asta a fost ideea pe care s-a creat inițiativa, de a realiza conexiuni de infrastructură, conexiune energetică, conexiune digitală pe axa nord-sud. Există vești îmbucurătoare, fondul crește, există deja investiții care se realizează. Dar pentru aceste proiecte mari de infrastructură e nevoie de o abordare specială. E nevoie și de proiectare, dar și de a găsi un pacht de finanțare. Care se va baza, evident, pe contribuții naționale, noi credem că foarte importante vor fi contribuțiile europene, dar și alte contribuții care vor veni din diferite fonduri.
  • Obiectivul final al tuturor acestor eforturi rămâne implementarea riguroasă a proiectelor strategice prioritare de interconectare ale Inițiativei în cele trei domenii de bază: transport, energie și digital. Am arătat astfel că există un nivel ridicat de așteptare din partea cetățenilor noștri, căruia activitățile din cadrul Inițiativei trebuie să îi răspundă adecvat în perioada următoare. În contextul descris, am reafirmat atenția specială pe care țara noastră o acordă proiectelor Rail-2-Sea și Via Carpathia, ca inițiative concrete, de o importanță economică majoră și cu valoare strategică adevărată pentru regiune.
  • Valoarea adăugată a Inițiativei rezidă și în capacitatea de sprijinire a eforturilor comune de construire a rezilienței strategice, asigurând interconectivitate îmbunătățită, economii mai puternice și perspectivele unei dezvoltări durabile și inteligente. Din această perspectivă, am folosit prilejul de astăzi pentru a informa cu privire la inaugurarea în România, la 31 mai, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, ca inițiativă a țării noastre care contribuie la realizarea obiectivului-cheie al construirii rezilienței.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre UE aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.


3SI îşi propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale (transport, energie, digital) şi prin creşterea convergenţei reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea coeziunii în cadrul Uniunii şi la consolidarea proiectului european, precum şi la întărirea relaţiei transatlantice, inclusiv prin încurajarea prezenţei economice a SUA în regiune.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: