Inflația din Statele Unite a încetinit în octombrie la cel mai redus ritm din ianuarie, investitorii răsuflând ușurați, acțiunile și bondurile guvernamentale înregistrând creșteri imediate, transmite Financial Times.
Încetinirea inflației este o veste bună deoarece permite Rezervei Federale (Fed) a SUA să încetinească ritmul de creștere a dobânzilor. Cu cât ”costul banilor” ar fi crescut mai mult și mai rapid, cu atât mai adâncă s-ar fi prefigurat recesiunea în care ar putea aluneca cea mai mare economie a lumii, trăgând după sine și piețele mai mici.
Ritmul anual al indicelui prețurilor de consum a încetinit la 7,7% în octombrie, în scădere de la 8,2% în septembrie, reiese din datele oficiale publicate joi. De la lună la lună, indicele a crescut cu 0,4%, mai puțin decât anticipaseră economiștii, de 0,6%.
La scurt timp de la publicarea cifrelor, contractele futures S&P 500 au crescut cu aproape 3%, investitorii pariind pe creșteri mai lente a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA. Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA pe doi ani, care este deosebit de sensibil la așteptările de politică monetară, a scăzut la cel mai redus nivel de la sfârșitul lunii octombrie.
Inflația „de bază” s-a temperat la rândul rău
Un alt semn al diminuării presiunilor inflaționiste a fost furnizat de evoluția inflației „de bază”, care exclude prețurile volatile, la alimente și energie. Aceasta a crescut cu 0,3% față de luna precedentă, la jumătate față de ritmul de 0,6% înregistrat în septembrie. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, inflația de bază a crescut cu 6,3%.
Datele despre inflație, publicate de Biroul de Statistică a Muncii, au venit în urma unor alegeri intermediare neașteptat de strânse, care a lăsat încă în aer bătălia pentru controlul Congresului SUA.
Inflația ridicată a afectat administrația președintelui Joe Biden, antrenând temeri cu privire la materializarea unei recesiuni economice mai pronunțate anul viitor, pe măsură ce Fed își intensifica eforturile de a readuce prețurile sub control.
Cum s-au schimbat calculele investitorilor
Jay Powell, președintele Fed, a semnalat săptămâna trecută că banca centrală va trebui probabil să ridice ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat în acest ciclu de înăsprire decât se aștepta inițial, în contextul în care economia s-a dovedit rezistentă în fața creșterii rapide a ratelor dobânzilor.
Majoritatea economiștilor se așteaptă acum ca așa-numita rată terminală să ajungă la 5% anul viitor, cu mult peste nivelul de 4,6% proiectat de majoritatea oficialilor Fed în septembrie.
La conferința de presă care a urmat reuniunii din noiembrie, la care Fed și-a ridicat rata de referință la un interval țintă cuprins între 3,75% și 4%, Powell a spus că banca centrală ar putea reduce ritmul creșterilor la ședința din decembrie sau la următoarea.
„Trebuie să vedem o scădere decisivă a inflației și o dovadă bună a acestui fapt ar fi o serie de citiri lunare în scădere”, a spus Powell săptămâna trecută.
***