fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Finanțarea IMM-urilor în criza Covid: principiile și acțiunea concretă

IMM-urile au fost puternic afectate de criza provocată de pandemia Covid-19, iar România a pregătit un pachet de ajutor destinat acestui sector. Ministrul fondurilor europene… Mai mult

20.10.2020

La obiect

PIB-ul României, la mijlocul clasamentului UE27

Economia României se situează pe locul 14 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor revizuite la începutul acestei luni de Eurostat pentru… Mai mult

19.10.2020

Digital

Document / 10 ani, 2,4 miliarde euro – noua strategie de digitalizare a administrației, lansată în consultare interinstituțională

Secretariatul General al Guvernului a lansat în consultare interinstituțională o propunere de politică publică în domeniul digitalizării administrației publice din România. Dacă va fi aprobată,… Mai mult

19.10.2020

La obiect

Poziție slabă la export – consecințe pe revenirea economică

Datele publicate de Eurostat plasează România printre cele mai afectate state UE de criza indusă de pandemie, în ceea ce privește schimburile externe pe primele… Mai mult

19.10.2020

Investiţii de capital în IMM: Banii europeni susţin tendinţa de adaptare la nevoile celor mici / Ritmul este plafonat apetitul pentru câştig

de Adrian N Ionescu , 4.7.2019

tress growing on coins

Fondurile private de investiţii susţinute de banii europeni,  dar și de resurse private tind tot mai mult să acopere zona plasamentelor de capital mici în IMM-uri, de sub 10 milioane de euro, lăsată neacoperită de fondurile de private equity.

Tendința este binevenită în condițiile subcapitalizării IMM-urilor, dar este limitată de apetitul pentru sectoarele economice care promit câştig cât mai mare din plasamente, corespunzător aportului privat la resursele totale.

Managerii fondurilor caută mai ales plasamentele cu factor de multiplicare ridicat, practică proprie fondurilor de private equity, în general.

Și, în plus, sectoarele cele mai căutate sunt tot cele țintite de industria private equity în general, din IT mai ales, sau cât mai apropiate de retail.

Plasamente mici pentru cei care nu au nevoie de mai mult

Anul trecut au fost inițiate 4 fonduri de venture capital (capital de risc) destinate business-urilor cu o componentă de inovare și/sau de tehnologie, finanțate de Fondul European de Investitii (EIF, sub umbrela Băncii Europene de Investiţii), la care s-au adăugat parteneri locali.

Unele dintre fonduri țintesc business-urile cu 1 – 2 milioane de euro, altele intră cu o participație mai mică, de 50.000 – 200.000 de euro per companie și își majorează expunerea pe parcurs, în cele care merită. Ele caută ținte cu potențial de multiplicare a investiției de 10 ori sau mai mult”, a declarat Cristian Tudorescu (foto), consultant financiar IMM-uri, pentru cursdeguvernare.ro.

Companiile la care venitul previzibil din vânzarea ulterioară nu este de câteva ori mai mare decât valoarea plasamentului „nu sunt in targetul acestor fonduri”, spune expertul citat.

„Aşadar pentru acestea există alte variante, în zona business angels, care iau o poziţie în acţionariat, cu perspectiva de a ieşi la un moment dat din afacere, şi urmăresc o creştere a afacerii, care poate fi agresivă sau mai moderată”.

Spre ce se îndreaptă apetitul managerilor de investiții

Unul dintre cele 4 fonduri menţionate, GapMinder – de pildă, face plasamente de până la 1,5 milioane de euro, eventual urmate de alte 4,5 milioane de euro, dar sunt ţintite industria software şi sectorul serviciilor pentru star -upuri.

Early Game Ventures investeşte de la 200.000 până la 3,5 milioane de euro, dar ţinteşte companiile la început de drum care „construiesc infrastructura pentru inovaţii şi execută saltul spre noi industrii prin ruperea cercurilor vicioase”, potrivit propriei perzentări.

Morphosis şi Black Sea Fund sunt dedicate mai curând companiilor care au ajuns la un anumit grad de maturitate şi pot asimila plasamente de 4 – 5 milioane de euro.

Și Morphosis Capital caută companiile tehnologice, dar și pe cele de servicii medicale și al celor de B2B, ca și din sectorul bunurilor de consum, încare deja este pregătită să investească între 5 și 15 milioane de euro pe tranzacție.

Pretențiile sunt mai mari, țintele trebuie să aibă un profit de exploatare (EBITDA) de cel puțin 500.000 de euro. Lui Morphosis capital i s-a alăturat Banca Transilvania în MC Fund I.

Până acum, au fost angajate pentru România circa 100 de milioane de euro, pentru fondurile de investiţii susținute de EIF, iar resursele totale mobilizate au ajuns la 178 de milioane de euro, potrivit unui raport EIF.

La cele patru fonduri de investiţii, create de exemplu prin programul Jeremie, urmează să se adauge altele, cu o susținere EIF de 50 de milioane de euro.

Inițiativele private

Din afara fondurilor europene este remarcabil și proiectul La French Tech, „Ecosistemul pentru startup-uri”, altfel spus „acceleratorul ” pus la cale de Ministerul de Finanțe al Franței, prin Camera Franceză de Comerț și industrie din România (CCIFER) și comitetul român al Consilierilor de Comerț Exterior ai Franței (CCEF).

La French Tech a strâns reurse de un milion de la mici investitori, care au contribuit fiecare cu câte 50.000 de euro pentru, în fond, o formă de expansiune economică.

La fondurile create cu susținerea resurselor EIF se adaugă, de mult mai aproape și cu o amplitudine mult mai mare, inițiativa Pavăl Holding, care a lansat recent fondul de investiții Equiliant Capital.

Excepţia românilor care vor să-şi plaseze propria bogăţie

Equiliant Capital își propune plasamente de capital  din resurse proprii,  de 5 – 10 milioane de euro pe firmă.

Își alege, însă, țintele dintre cele care au deja o valoare de 10 – 30 de milioane de euro, iar plasamentele mai mici de 5 milioane de euro sau mai mari de 10 vor avea doar un statut excepțional, în funcție de atractivitatea proiectului.

Ţinta fondului este să investească 50 – 60 de milioane de euro în următorii 3 până la 5 ani.

Excepţia fraţilor Dragoș și Adrian Pavăl pleacă de la succesul rețelei de retail pentru construcţii Dedeman, care le-a oferit resursele necesare inclusiv pentru plasamente consistente la Bursă.

Dintre acestea sunt remarcabile cele în marele producător de aluminiu primar ALRO (ALR), unde au 23% din acțiuni, în Transelectrica (TEL, operatorul transportului de electricitate pe magistralele naţionale de înaltă tensiune – peste 5%), în producătorului de materiale de construcții Cemacon (CEON, pe care Dedeman SRL îl controlează, cu o deţinere directă de 40%).

Alternativa Bursei

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are un segment de piaţă alternativă, AeRO, dedicat de asemenea companiilor mici şi tinere.

„Pentru modelele de business validate, cu un anumit istoric de câţiva ani şi ajunse la o valoare de 1 – 5 milioane de euro, antreprenorii încep să ia în calcul şi listarea acţiunilor la bursă, pe piaţa AeRO. Asta înseamnă să atragă investitori din piaţă, pentru minim 10% din acţiunile companiei”, spune Cristian Tudorescu.

Pentru anul acesta sunt aşteptate cel puţin două companii care să îşi listeze acţiunile pe AeRO: producătoarea de telefoane mobile iHunt (chiar săptămâna viitoare, în 9 iulie) şi cea de îngrăşăminte organice Norofert, aminteşte consultantul citat.

Unii antreprenori pot fi mulţumiţi, dacă sunt sufieenţi de adaptaţi mediului bursier, aşa cum sunt cei ai Bittnet Systems (BNET) sau Life Is Hard S.A.(LIH), din sectorul IT şi sofware.

Alţii se opresc din acest drum, cum a făcut compania de curierat Sameday Delivery Solutions (SDAY), care inaugurat această piaţă, dar a plecat de la bursă după doar doi ani de prezentă, în ciuda reţetei afacerii şi a poveştii sale de succes.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.7.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Florin Cîțu: BNR nu și-a atins ținta de achiziții a titlurilor de stat, Finanțele și-au făcut treaba privind politica fiscală

Razvan Diaconu

Ministrul de Finanțe, Florin ​Cîțu, a afirmat vineri că politica fiscală ”și-a făcut treaba” în economia românească, însă ”Banca Centrală nu și-a atins ținta pentru… Mai mult

Stiri

Transgaz se împrumută pentru conducte noi în Moldova, utile și la alimentarea gazoductului Iași – Chișinău

Adrian N Ionescu

Operatorul monopolului de stat al transportului de gaze natural prin magistralele naționale, Transgaz Mediaș (TGN) a contractat un împrumut mare, de 360 milioane de lei… Mai mult

Stiri

End of Life Choice Act 2019: Populația din Noua Zeelandă a votat pentru legalizarea eutanasiei

Iulian Soare

Eutanasierea va fi legalizată în Noua Zeelandă, după ce rezultatele preliminare ale referendumului arată că 65,2% dintre votanţi au susţinut ca End of Life Choice… Mai mult

Stiri

Nicolae Bănicioiu a fost pus sub urmărire penală

Vladimir Ionescu

Deputatul Nicolae Bănicioiu a fost pus sub urmărire penală, pentru luare de mită în formă continuată și trafic de influență, anunță un comunicat al DNA.… Mai mult

Stiri

Rata șomajului a scăzut în septembrie, până la 5,2%

Raluca Florescu

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,2% în luna septembrie, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută faţă de cea înregistrată în august,… Mai mult

Europa

UE finanțează transferul pentru tratament al bolnavilor Covid-19 în alte rețele sanitare, granițele interioare UE rămân deschise – decizii Consiliul European

Iulian Soare

Uniunea Europeană va finanța transferul pacienților peste granițe în interiorul blocului pentru a evita colapsul rețelelor naționale de spitale, în condițiile în care infecțiile cu… Mai mult

Stiri

Nicușor Dan: Am găsit la Primărie datorii de 3 mld. lei către furnizori și popriri pe conturi de 70 mil. lei

Vladimir Ionescu

Primăria Capitalei are datorii de aproximativ trei miliarde de lei, iar 70 de milioane de lei sunt blocați în conturi, din cauza unor popriri, a… Mai mult