vineri

26 aprilie, 2024

10 august, 2023

Investiția de 10 miliarde de euro a producătorului taiwanez de semiconductori TSMC într-o nouă fabrică de cipuri din Germania marchează „punctul culminant” al strategiei industriale a UE din ultimii ni, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piața unică. În următorii ani, în Uniune sunt programate investiții de 100 de miliarde de euro în producţie de semiconductori, pentru a deveni independentă în acest domeniu, a declarat comisarul, într-un interviu acordat postul de radio francez RTL și preluat de Euractiv.

„Da, ne vom atinge obiectivul (de a deveni independenți – n.red.), şi poate chiar în avans”, a adăugat Thierry Breton.

„Astăzi avem peste 68 de proiecte în 19 ţări care ne vor permite să ne regăsim competitivitatea dar şi autonomia noastră strategică”, a mai spus Breton, fost director general la grupul informatic francez Atos.


Până acum au fost alocate subvenţii în valoare de aproximativ 43 de miliarde de euro în conformitate cu Chips Act, strategia adoptată în acest an de Comisia Europeană.

„Am fost prea naivi”

„Am avut propriile noastre capacități (de producție -.red) în urmă cu treizeci de ani, dar am pierdut progresiv în fața Asiei”, a spus Breton pentru RTL, post preluat de Euractiv.

UE deținea în 2019 doar 9% din producția mondială, conform Comisiei Europene.

Chips Act al UE urmărește să readucă capacitățile industriale în Europa și să asigure niveluri mai ridicate de independență față de omologii asiatici și americani, prin stabilirea unui obiectiv de producție de 20% în UE până în 2030.


Până în prezent, aceasta înseamnă 68 de proiecte de tehnologie de semiconductori în întreaga UE, în valoare totală de 100 de miliarde euro – ceea ce înseamnă că obiectivul de 20% ar putea fi chiar atins mai devreme, a explicvat comisarului.

„A trebuit să ne schimbăm regulile de competiție. Eram prea naivi și trebuia să ne adaptăm regulile la realitățile acestei lumi”, pentru a face față concurenței asiatice, a spus Breton, susținând în continuare că ajutorul de stat este necesar pentru a sprijini investițiile private „grele”.

Prioritatea Uniunii Europene o reprezintă producţia de cipuri pe plan local, după ce pandemia a dus la perturbări în lanţurile de aprovizionare, care au provocat un deficit sever de componente. Asia, în special firmele din China şi Taiwan, domină în prezent producţia şi exporturile de semiconductori.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: