miercuri

24 aprilie, 2024

27 martie, 2022

Dmitro Los (foto), preşedintele Camerei de Comerţ a Ucrainei, descrie într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum funcţionează economia ucraineană în vreme de război, cum funcționează companiile și relația dintre ele, şi ce forme de ajutor ar putea exista pentru acestea pentru a rămâne pe linia de plutire şi a-şi putea plăti în continuare angajaţii, facturile, taxele la stat. Căci, da, taxele se plătesc.

Dmitro Los vorbeşte totodată şi despre ce ar putea urma după război, de ce investiţii va avea nevoie Ucraina şi oportunităţile de care s-ar putea agăța după acest război devastator.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia Ucrainei s-ar putea contracta cu până la 35%, potrivit estimărilor de la jumătatea acestei luni. Instituţia a avertizat totodată, şi nu este singura, asupra pericolului la adresa securităţii alimentare mondiale, Ucraina fiind un mare exportator de produse agricole.


Sumarul ideilor:

  • Pierdem 50% din PIB. Marile uzine au fost nevoite să închidă din cauza bombardamentelor
  • Producătorii alimentari îşi distribuie marfa gratuitriscă să intre în faliment 
  • UE, Nu ne mai aduceţi ajutoare din Qatar, cumpăraţi de la producătorii din Ucraina!
  • Agricultura nu a suferit prea mult, dar industria grea este foarte afectată / Stocurile de oţel şi produse chimice se vor epuiza într-o lună-două
  • Companiile îşi plătesc facturile, salariile şi taxele, dar multe vor rămâne curând fără bani

***

CdG:
În ce măsură mai funcţionează economia Ucrainei, având în vedere magnitudinea invaziei ruse,a prejudiciilor produse de aceasta și a ruperii lanțurilor de aprovizionare?


Dmitro Los:
Păstrăm zilnic legătura cu membrii noştri (camerele locale, ale Camerei de Comerţ a Ucrainei, n.r.). Totul funcţionează. Suntem fericiți să spunem că Ucraina luptă, Ucraina rezistă. De cealaltă parte, este un dezastru uriaş. Nu ne-am fi gândit niciodată că cineva poate face, în acest secol, ceva atât de stupid, în mijlocul Europei. Cu toate acestea, undeva adânc în mintea oamenilor exista gândul că acest om (Vladimir Putin, n.r.) ar putea-o lua razna.

Partea bună este că acum nu mai pot exista semne de îndoială cu privire la partea de care se află Ucraina. Existau înainte discuţii despre faptul că Ucraina ar simpatiza cu Rusia. Acum vedem că lucrurile nu stau aşa. Oamenii mor pentru alegerea lor europeană.

Credem că Ucrainei ar trebui să i se acorde statusul de membru UE – ceea ce ar însemna foarte mult și pentru economie. Armata noastră luptă cu succes împotriva armatei ruse, a doua cea mai mare din lume. Şi nu pierdem, chiar contra-atacăm.

Pierdem 50% din PIB. Marile uzine au fost nevoite să închidă

În privinţa societăţii civile, totul este operaţional. Din păcate, am pierdut teritorii importante, care sunt acum ocupate de ruşi, iar acest lucru ne loveşte puternic economic. Pierdem 50% din PIB.
Companii mari au fost nevoite să-şi închidă fabricile, iar acest lucru afectează alte sectoare din economie care depind de cele bombardate. Oamenii rămân fără locuri de muncă, fără venituri.

Avem de asemenea o mare problemă cu numărul ridicat al refugiaţilor interni – cei care nu fug peste hotare, ci în alte zone ale țării, mai alesc care au fugit către vestul ţării, mai sigur. De asemenea, multe femei şi copii au fugit din ţară.

CdG:
Cum afectează războiul forţa de muncă? După cum spuneaţi, multe femei au fugit din ţară, iar mulţi bărbaţi luptă în armată.

Dmitro Los:
Forţa de muncă reprezintă o problemă pentru membrii noştri. Bărbaţii au plecat la luptă. Avem probleme logistice din cauză că mulţi şoferi s-au înrolat în armată.

Mai există o mare problemă despre care vorbim cu Comisia Europeană: trebuie să începem să ne gândim la viitor. Ucraina are o populaţie de 38 de milioane de locuitori şi mereu s-a hrănit singură şi a asigurat produse alimentare pentru jumătate de lume.

Producătorii alimentari riscă falimentul pentru că îşi distribuie marfa gratuit

Problema acum este că producătorii ucraineni de mâncare sunt nevoiţi să lucreze aproape pe gratis deoarece îşi donează o mare parte din produse.
Nu avem exporturi pentru că porturile sunt blocate şi producătorii trebuie să dea gratuit multe produse deoarece există multe persoane care au nevoie de ajutor, care au dificultăţi.

Organizaţii de caritate, şi apreciem mult tot ce au făcut pentru noi, au idei nerealiste. Este nerezonabil să crezi că vei putea să hrăneşti 38 de milioane de oameni având în vedere că avem o graniţă limitată cu vestul.

Dacă producătorii ucraineni de mâncare îşi vor înceta activitatea pentru că rămân fără lichiditate, pentru că nu au de unde să facă rost de lichiditate, suferinţa va fi mare. Dacă nu există programe de sprijin… organizaţia noastră încearcă acum să explice Occidentului că este mai bine să cumpere alimente de la producătorii ucraineni şi să le distribuie gratuit celor care au nevoie. Producătorii îşi cunosc clienţii, au propriile reţele logistice de distribuţie. E mai simplu decât să aduci mâncare din afara graniţelor.

Comisia şi statele membre spun că lucrurile sunt în regulă, dar ce se va întâmpla peste o lună? Milioane de oameni vor fugi din Ucraina nu pentru că se tem, ci pentru că nu vor mai avea ce să mănânce.

CdG:
Deci nu vă confruntaţi în prezent cu lipsuri alimentare, dar estimaţi că lucrurile s-ar putea înrâutăţi într-o lună?

Dmitro Los:
Uitaţi, din păcate, chiar şi în vreme de război trebuie să îţi plăteşti factura la curent, salariile, alte achiziţii necesare afacerii, dar apoi eşti nevoit să-ţi dai produsele gratuit. Nu este un model de business, este un model de organizaţie caritabilă.

Nu mai aduceţi ajutoare din Qatar, cumpăraţi de la producătorii din Ucraina, ca să susțineți economia!

Am discutat cu tot felul de oficiali, inclusiv ai Naţiunilor Unite şi toţi fac lucruri nebuneşti. Încearcă să ajute Ucraina aducând pături sau scaune sau corturi din Qatar sau Aman. Oameni buni, serios? Producem lucrurile acestea în Ucraina, cumpăraţi-le de aici, numai așa puteți ajuta și economia să rămână în picioare!

CdG:
Aşadar economia funcţionează acolo unde se poate, salariile şi facturile sunt încă plătite, care e cea mai mare problemă a companiilor?

Dmitro Los:
Lipsa de capital. Cel mai bun mod de a ajuta Ucraina acum este, chiar şi pentru organizaţiile caritabile, să cumpere produse din Ucraina, nu din Elveţia.

Companiile au reţele de distribuţie. Dacă le susţii prin capital le ţii în funcţiune, asiguri plata salariilor în continuare.

Stocurile de oţel şi produse chimice se vor epuiza într-o lună-douăAgricultura nu a suferit prea mult, dar industria grea e foarte afectată

CdG:
Liov ar fi unul dintre cele mai importante centre industriale din Ucraina, în vest. Cât de afectată este industria de atacul Rusiei? Câte fabrici sunt în zona în care se luptă?

Dmitro Los:
Ucraina a fost o ţară industrial-agricolă, iar partea agricolă nu a fost afectată aproape deloc.

În privinţa industriei grele, lucrurile sunt mai dificile deoarece fabricile mari, cum ar fi şi Azovstal, dar şi altele au fost lovite de rachete. Au fost nevoite să oprească activitatea. Într-o lună sau două, Ucraina îşi va epuiza stocurile de oţel şi produse chimice.

Mai importante pentru restul lumii sunt însă lanţurile de aprovizionare cu alimente. Ucraina este, de exemplu, cel mai mare furnizor de grâu al Egiptului. Exporturile s-au oprit. Vor exista tensiuni pe pieţele globale, preţurile la alimente vor creşte semnificativ.

CdG:
Mai funcţionează sistemul bancar? Circulă banii?

Dmitro Los:
Da, totul funcţionează normal, îmi pot folosi cardurile bancare, infrastructura telecom şi de internet este în regulă.

Companiile îşi plătesc facturile, salariile şi taxele, dar multe vor rămâne fără bani

CdG:
Dar taxe se mai plătesc?

Dmitro Los:
Da, companiile încă mai plătesc taxe. Guvernul a redus o parte din obligaţii, dar revenim la problema pe care am discutat-o la început – lipsa capitalului. Le-am propus băncilor şi fondurilor de investiţii să ajute companiile ucrainene cu împrumuturi pe termen lung cu dobânzi mici.

Există multe lucruri care s-ar putea face pentru a ţine economia pe linia de plutire.

(Citiți și: Interviu – Andrew Kenningham, capital Economics: Cum resetează războiul din Ucraina strategiile de dezvoltare ale UE. Exemple de administrare a crizei”)

CdG:
Spuneţi că aţi discutat cu oficiali europeni despre aceste probleme. Comisia a aprobat un ajutor pentru fermierii ucraineni. Este suficient?

Dmitro Los:
Comisia Europeană şi Parlamentul European ne-au sprijinit foarte mult şi au făcut o treabă incredibilă cu sancţiunile. Problema, din păcate, este că ei trăiesc într-o logică de pace, iar Ucraina este în mijlocul unui război.

Sprijinul este important, fermierii ucraineni primesc ce au nevoie, banii de care au nevoie producătorii de alimente, dar de la decizia politică şi până la execuţie durează foarte mult. Trebuie să accelerăm acest proces.

CdG:
Spuneţi că Europa se mişcă prea încet, e prea multă birocraţie într-o perioadă de criză?

Dmitro Los:
Cred că depun un efort enorm să ne ajute şi vedem deschiderea lor, dar birocraţia lucrează împotriva noastră. Trebuie să accelerăm procedurile.

CdG:
Cum arată lucrurile în zonele în care au loc atacuri?

Dmitro Los:
Majoritatea oamenilor din acele zone încearcă să fugă, dar mulţi nu pot. Oamenii nu vor să trăiască sub ocupaţie rusă, dar nu toţi pot pleca. Unii au copii mici, părinţi bătrâni.

În afară de oţelăria din Mariupol, au fost distruse şi alte fabrici importante, „perle” ale industriei ucrainene. Uzinele chimice au fost atacate. Ruşii încearcă de asemenea să distrugă depozite şi alte centre logistice importante pentru aprovizionarea cu mâncare. Încearcă să înfometeze Ucraina.

Ucraina va avea nevoie de 200 de miliarde de euro pentru reconstrucţie

CdG:
Spuneaţi că războiul vă costă jumătate din PIB. Dacă s-ar opri mâine, care este credeţi că ar fi valoarea investiţiilor de care Ucraina va avea nevoie pentru reconstrucţie?

Dmitro Los:
Ucraina va avea nevoie de un plan Marshall, de peste 200 de miliarde de euro pentru a reconstrui tot. Dar va fi şi o oportunitate pentru că vom putea să reconstruim o Ucraină nouă.

După ce Ucraina va câştiga războiul vom putea să creăm o ţară nou, la cele mai înalte standarde, cu investiţii din toate colţurile lumii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: