7 octombrie, 2024

Spania va propune o cale mai rapidă către o integrare financiară mai strânsă în cadrul Uniunii Europene pentru națiunile cu interese similare, un efort de a pune capăt impasului de un deceniu în ceea ce privește armonizarea piețelor de capital și de credit, transmite Financial Times.

Luni, Madridul va face o propunere formală pentru un nou mecanism care să permită unui grup restrâns de trei sau mai multe țări să progreseze cu inițiative comune, chiar și atunci când alte state membre ale UE sunt reticente. Primul pas ar fi crearea unui sistem de rating de credit pan-european.

De mai bine de un deceniu, UE încearcă să elimine barierele naționale de pe piețele de capital pentru a ajuta companiile europene să atragă fonduri, dar eforturile de a construi o „uniune a piețelor de capital” au fost blocate de opoziția mai multor capitale europene.

UE trebuie să transforme economiile private în investiții productive


Propunerea Spaniei vine în urma recomandărilor făcute de foștii premieri italieni Mario Draghi și Enrico Letta, care au avertizat că blocul riscă declinul economic dacă nu reușește să transforme economiile private în investiții productive.

Carlos Cuerpo, ministrul economiei din Spania, care va prezenta propunerea în fața miniștrilor UE la Luxemburg, a declarat pentru Financial Times că implementarea recomandărilor celor doi experți reprezintă „o sarcină uriașă” pentru toate statele membre.

19 luni durează, în medie, adoptarea legislației în UE

El a subliniat că propunerea Spaniei pentru un „laborator de competitivitate”, unde trei sau mai multe țări din UE ar putea testa idei de cooperare, ar ajuta la evitarea „frustrării” cauzate de ritmul lent al procesului decizional al UE, care în medie durează 19 luni pentru a adopta o legislație.

Spania dorește să înceapă cu un sistem armonizat de rating de credit pentru întreprinderile mici și mijlocii, care, potrivit autorităților, au mai multe dificultăți în a atrage finanțare decât companiile mari.


Această inițiativă este descrisă ca „un pas suplimentar către o uniune a piețelor de capital,” și ar avea scopul de a reduce costurile de finanțare atât pe piețele de capital, cât și pe cele de credit. Astfel, o companie spaniolă ar putea, de exemplu, să strângă fonduri la rate competitive într-o altă țară participantă.

Legislația UE permite cooperarea între minimum 9 state, dar inițiativele de până acum nu au avut succes

Nu este pentru prima dată când țările UE, frustrate de procesul decizional lent al Uniunii, încearcă să progreseze cu mai puțini parteneri. Legislația UE permite deja „cooperarea consolidată” între cel puțin nouă state membre pentru inițiative specifice, atunci când reformele nu obțin sprijin la nivelul întregului bloc. Însă, acest mecanism a fost utilizat cu succes doar de patru ori și nu a reușit să rezolve blocajul privind o taxă pe tranzacțiile financiare, spre exemplu.

Oficialii spanioli consideră că acest mecanism este depășit și insuficient de flexibil pentru a genera schimbări reale. De asemenea, o propunere franceză, susținută de Italia, Spania, Polonia și Olanda, pentru crearea unei uniuni a piețelor de capital a eșuat recent, din cauza opoziției venite din partea majorității statelor membre mai mici.

Inițiative anterioare de integrare, respinse din cauza temerilor de centralizare a puterii

Franța susține că propunerea sa, care includea centralizarea supravegherii băncilor și a administratorilor de active în cadrul Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) cu sediul la Paris, ar facilita o integrare mai puternică.

Însă, această idee a fost respinsă de majoritatea statelor mai mici, îngrijorate de pierderea dreptului de a-și stabili propriile reguli și sceptice față de intenția Franței de a centraliza puterea.

Carlos Cuerpo a explicat că propunerea Spaniei urmărește să depășească inițiativele „ad hoc” și să permită altor țări să testeze propriile idei de integrare mai strânsă în domenii variate, precum securitizarea sau armonizarea fiscală. Deși feedback-ul primit de la alte state membre a fost „destul de pozitiv” până acum, oficialul nu a menționat aliați garantați.

„Ceea ce încercăm să facem este să punem pe masă un cadru complet care să poată acomoda inițiative diferite,” a spus el. „Nu este vorba doar de noi împingând o anumită inițiativă sau un anumit concept, ci de a propune un catalizator pentru o cooperare mai amplă, deschisă oricând pentru oricine dorește să se alăture.”

(Citiți și: ”Raportul Draghi: De unde poate scoate UE 800 mld. Euro anual pentru a-și finanța redresarea competitivității și setarea pe inovație a economiilor?”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: