marți

30 aprilie, 2024

21 mai, 2023

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis duminică sindicaliştilor din învăţământ că educaţia rămâne, alături de sănătate, prioritate pentru Guvern. El a cerut sindicaliștilor să dea un semnal că și pentru ei ”educaţia este prioritatea numărul unu alături de sănătate” și a promis că guvernul va face tot ce poate cu „acest buget, din care trebuie să facem în aşa fel încât să asigurăm tot ceea ce trebuie asigurat pentru buna funcţionare a întregii ţări”.

Oferta guvernului pentru renunțarea la grevă a constat în două tipuri de bonusuri și urgeantarea aprobării legii salarizării.

Reprezentanții sindicatelor au spus că au receptat semnalul, pe care îl vor transmite membrilor de sindicat, ca să adopte o decizie. În orice caz, greva generală din învățământ va începe luni, au precizat reprezentanții FSLI și Alma Mater.


Echipa de ”negociatori” a guvernului a fost compusă din premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor și viitorul premier Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul de Interne, Lucian Bode, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Oferta guvernamentală pentru renunțarea la grevă

Ca bază de discuții pentru renunțarea la greva generală, Guvernul a pregătit următoarea ofertă

  • acordarea unui bonusprofesorilor debutanți
  • acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate
  • creșteri de salarii pentru personalul nedidactic
  • finalizarea într-o lună și jumătate a legii salarizării

Reprezentanții sindicatelor au refuzat oferta și au cerut creșteri de venituri pentru toate cadrele didactice.

Consultările s-au îcheiat fără ca greva generală să fie evitată.

Nicolae Ciucă: Educația este între primele două priorități ale progrmului de guvernare


În debutul întâlnirii, în partea accesibilă presei, premierul Ciucă a afirmat:

„Nu cred că a fost vreo solicitare de dialog căreia Guvernul să nu-i răspundă. Că am responsabilitatea a tot cea ce înseamnă rezolvarea problemelor, astfel încât împreună că putem să rezolvăm probleme. Nu există un numitor comun pe care să putem să-l folosim, altul decât cel al dialogului, al cunoaşterii realităţii şi al asumării responsabilităţii fiecăruia dintre noi. (…)

Cu toţii, noi nu am făcut nimic altceva decât să căutăm soluţii şi sunt convins că vom găsi soluţii împreună, pentru că am înţeles şi înţelegem în continuare nevoia de a face în aşa fel încât ţara noastră, cetăţenii României, să aibă încredere într-un sistem de educaţie pe care l-am considerat, îl considerăm şi îl vom respecta în continuare ca făcând parte din primele două priorităţi ale programului de guvernare”, le-a spus premierul sindicaliştilor din Educaţie.

Premierul a mai afirmat că „distorsionările” care afectează sistemul de educaţie au fost cauzate de aspecte care au apărut „de-a lungul timpului”; subliniind că decizia privind greva este una „absolut de nedorit de nimeni”. 

Sindicate: Știați din decembrie de cererile noastre, nu s-a schimbat nimic de atunci

Liderii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu si Marius Nistor, susţin că greva generală va începe luni și că guvernanţii sunt responsabili pentru situaţia în care se află sistemul de educaţie. „Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi” a declarat Simion Hăncescu.

”Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe”, a declarat liderul FSLI.

La rândul său, preşedintele Federaţiei din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a afirmat:

„Este aceeaşi procedură: nu este o grevă pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii de sindicat, este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau dacă o vor continua”.

Acesta spune că nu este vorba despre şantaj din partea profesorilor, ci „şantajul este din partea guvernanţilor” cărora li s-a comunicat încă din luna decembrie că urmează o acţiune de protest în învăţământ.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: