luni

26 februarie, 2024

1 noiembrie, 2023

Întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Kinping va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, când președintele chinez va participa la un summit al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC). Liderul de la Casa Albă „doreşte să aibă o conversaţie constructivă” cu omologul său chinez Xi Jinping, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Karine Jean-Pierre a indicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu va „da detalii despre această întrevedere care va avea loc (…) luna viitoare”.

Reuniunea „va avea loc la San Francisco”, a spus ea. Executivul american a refuzat până acum să confirme acest summit.


Un înalt oficial de la Casa Albă a precizat că Beijingul şi Washingtonul au un „acord de principiu” pentru o întâlnire a celor doi lideri şi „lucrează încă la detalii importante pentru a putea finaliza acest proiect”.

Această întrevedere dintre Joe Biden şi Xi Jinping, pe teritoriu american, se află de câteva luni în centrul unor intense negocieri diplomatice.

Pe agendă, cele două războaie

Întâlnirea are loc în timp ce Casa Albă lucrează pentru a urgenta asistență de securitate Israelului, pe fondul conflictului din ce în ce mai intens cu Hamas, relatează CNBC.

În același timp, SUA continuă să sprijine Ucraina în timp ce își apără teritoriul suveran de o invazie rusă la scară largă care a durat mai mult de 600 de zile.


Aceste realități pun presiuni suplimentare asupra relației SUA-China, care a fost lovită în ultimii ani de un război comercial început în timpul administrației Trump.

Xi este cel mai puternic aliat financiar al președintelui rus Vladimir Putin, iar sprijinul din partea Beijingului este esențial pentru menținerea efortului de război al Rusiei.

Administrația Biden a avertizat anterior China să nu ajute Rusia să-și ducă războiul în Ucraina.

De la începutul invaziei Ucrainei de către Moscova în februarie 2022, Statele Unite și aliații occidentali au impus Rusiei zeci de sancțiuni economice coordonate în încercarea de a înfometa mașina de război a Kremlinului de care are nevoie pentru a continua.

Doi ani de război economic au făcut ca Rusia devină cea mai sancționată țară din lume, depășind Iranul și Coreea de Nord.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: