vineri

2 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2022

Dezvoltarea sectorului energetic din România și investiţiile în regenerabile au fost principalele teme discutate marți de premierul Nicolae Ciucă și directorul Agenţiei Europene pentru Cooperarea Reglementatorilor din domeniul Energiei, Christian Zinglersen.

Discuțiile celor doi oficiali au avut loc la București, în contextul actualei crize în domeniul energiei, semnificativă atât la nivel naţional, cât şi la nivelul UE, dar și al conflictului din estul Ucrainei, care poate acutiza criza în derulare.

„Cei doi oficiali au subliniat nevoia de a gestiona impactul crizei atât la nivelul sectoarelor economice, cât şi la nivelul cetăţenilor, evaluând factorii principali care influenţează creşterea preţurilor pe piaţa energiei şi a gazelor naturale din UE. Investiţiile în energia regenerabilă şi dezvoltarea sectorului energetic au fost principalele teme de discuţie. Participanţii au arătat că statele membre ale UE au nevoie de solidaritate în această perioadă, pentru a-şi acorda sprijin în procesul de aprovizionare cu gaze naturale sau energie electrică”, se arată într-un comunicat al Executivului.


A fost abordată și tema investiţiilor majore în domeniul energiei, care au lipsit în România ultimelor decenii, iar premierul a salutat anunţul Comisiei Europene privind includerea gazului natural şi a energiei nucleare în categoria resurselor ce pot fi utilizate în perioada de tranziţie.

„Vom investi masiv, folosind resurse din bugetul naţional şi cel oferit prin fondurile UE, în diversificarea resurselor de energie, dezvoltarea capacităţilor de producţie a energiei regenerabile şi sprijinirea mediului de afaceri autohton în implementarea unor astfel de proiecte. Pentru Guvern, este prioritară intervenţia pentru a sprijini atât consumatorii casnici, precum şi mediul de afaceri, respectând regulile pieţei, conform cadrului normativ european”, a declarat Nicolae Ciucă, citat în comunicat.

La întâlnire nu a fost prezent și Dumitru Chiriță, președintele ANRE (reglementatorul autohton în domeniul energiei), ci doar vicepreședintele Mircea Man.

Oficialii români care au participat la discuții, alături de premier: secretarul general al Guvernului – Marian Neacșu, purtătorul de cuvânt al Guvernului – Dan Cărbunaru, consilierul de stat în Cancelaria Prim-ministrului –  George Agafiței, vicepreședintele ANRE – Mircea Man, și președintele Consiliul Concurenței – Bodgan Marius Chirițoiu.


Conducerea Nuclearelectrica i-a prezentat premierului, săptămâna trecută, proiectele de investiții strategice, în valoare estimată de nouă miliarde de euro, în contextul includerii energiei nucleare în taxonomia aprobată de Comisia Europeană.

Cele mai importante proiecte:

  • Retehnologizarea Unității 1
  • Proiectul Unităților 3 și 4
  • dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale
  • proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere.
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: