joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 februarie, 2022

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică trei ghiduri de accesare a fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru investiții în noi capacități de energie regenerabilă, în infrastructura de distribuție a gazelor naturale în amestec cu hidrogenul și în capacități de producție de electricitate în cogenerare cu energia termină.

Până la finalul lunii martie vor fi lansate mai multe solicitări de proiecte pentru investiţiile prevăzute mai sus, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Primul pas pentru investiţiile în energie cu fonduri din PNRR vizează 875 milioane de euro (din cele 1,62 miliarde euro prevăzute în PNRR pentru energie), destinate unor noi capacităţi de producţie electrică din surse regenerabile, capacităţi producţie energie în cogenerare şi capacităţi de producţie hidrogen verde.


Documentele aflate timp de 10 zile în consultare publică sunt schemele de ajutor de stat şi Ghidurile Specifice aferente „măsurilor de investiții”:

  • I.1 – Noi capacităţi de producţie electrică din surse regenerabile,
  • I.2 – Infrastructura de distribuţie a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură de tranziţie),
    • precum şi capacităţile de producţie a hidrogenului verde şi / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice, sub-măsura 2.2 – Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză şi
  • I.3 – Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) în termoficarea urbană, în vederea realizării unei decarbonizări profunde, Componenta C.6 Energie din PNRR.

Regenerabilele, gazele și hidrogenul

Stocarea de energie va beneficia de o proporție de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat din cadrul Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate instalării de noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană şi solară.

Vor putea depune proiecte întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), precum şi întreprinderile mari care au ca activitate producerea de energie electrică (în scopul comercializării sau consumului propriu).

În cadrul Măsurii de investiţii vizând dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) în termoficarea urbană, vor fi putea fi finanţate prin grant proiecte de capacități pe gaz natural, pregătite pentru amestec cu gazele regenerabile/ cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogen verde, şi flexibile din punctul de vedere al volumului de hidrogen.


Totodată, prin Măsura de investiţii I.2 vor putea fi finanţate proiecte care au ca obiectiv construirea de noi capacităţi pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză, inclusiv extinderea de capacităţi de producţie a hidrogenului verde., mai spune comunicatul Ministerului Energiei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: