Conducerea Nuclearelectrica i-a prezentat premierului proiectele de investiții strategice, în valoare estimată de nouă miliarde de euro, în contextul includerii energiei nucleare în taxonomia aprobată de Comisia Europeană. Prezentarea a avut loc luni, în timpul vizitei efectuate de Nicolae Ciucă și o delegație guvernamentală la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă.
Un comunicat al Guvernului prezintă cele mai importante proiecte, fără a specifica sumele defalcate corespunzătoare fiecăruia:
- Retehnologizarea Unității 1
- Proiectul Unităților 3 și 4
- dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale
- proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere.
”Având în vedere taxonomia recent aprobată de Comisia Europeană, care a acceptat energia nucleară ca fiind energie de tranziție, Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea unității 1. Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR, proiecte ce au fost agreate prin acordul interguvernamental România – SUA. Aceste proiecte vor contribui la independența energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă a fost însoțit de o delegație din care au făcut parte mai mulți membri ai cabinetului, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Din delegația guvernamentală au mai făcut parte: Virgil Popescu – ministrul Energiei, Mircea Abrudean – șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Attila György – secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Dan Cărbunaru – secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului, George Agafiței – consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.
Compania Națională „Nuclearelectrică” S.A. este societatea românească producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear ce funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România.
Statul deține 82,49% din acțiuni și alți acționari – 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.
Nuclearelectrica deține:
- Sucursala CNE Cernavodă, care operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume
- Sucursala FCN Pitești – fabrica de combustibil nuclear și se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica contribuie cu aproximativ 18-20% energie nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.
Reaminitm că firma americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră până în 2027/2028.
Intenția colaborării a fost anunțată în urmă cu doi ani, iar în ianuarie 2021 Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a acordat Nuclearelectrica (SNN) un grant în valoare de 1,27 milioane de dolari, pentru ca aceasta din urmă să evalueze unde ar putea amplasa reactoarele de capacitate mică pe care le-ar putea cumpăra de la firma americană NuScale.