vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 decembrie, 2018

Indicele prețurilor de consum (IPC) a scăzut cu 0,13% în noiembrie față de octombrie şi a adus rata anuală a inflaţiei la 3,4% (noiembrie 2018 / noiembrie 2017), adică sub limita suferioară a domeniului ţintit de Banca Naţională a României (BNR, 3,5%).

Citricele „şi alte fructe meridionale” s-au ieftinit cel mai mult, cu peste 10%, şi împreună cu alte „fructe şi conserve de fructe” (-6%) şi cu legumele, au atârnat cel mai mult în coşul oficial al consumatorului român, conform calculelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anticipase de luni intrarea ratei inflaţiei în coridorul ţintit de banca centrală, dar şi reluarea polemicii privind relevanţa coşului de consum pe care se calculează inflaţia.

(Citiţi şi: BNR: Vulnerabilitățile stabilității financiare și riscurile din economie. Inflația coboară în domeniul țintit)


Dintre mărfurile nealimentare, combustibilii s-au ieftinit cel mai mult, cu 1,29% în noiembrie faţă de octombrie 2018, potrivit datelor INS publicate marți.

Pe total, mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,27%, cele nealimentare cu 0,13%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,2%.


Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (decembrie 2017 – noiembrie 2018) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2016 – noiembrie 2017), calculată pe baza IPC, este 4,6%.
Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,0%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: