fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

BNR: Vulnerabilitățile stabilității financiare și riscurile din economie. Inflația coboară în domeniul țintit

de Adrian N Ionescu , 10.12.2018

Mandatele Băncii Naţionale ale României (BNR) privind inflația și stabilitatea financiară au fost îndeplinite în 2018, în ciuda vulnerabilităților și riscurilor care mai persistă, potrivit declaraţiilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Dintre riscurile sistemice, cel legat de incertitudinile economice din  UE a intrat pe harta riscurilor direct la categoria „sever”.

Totuși, „la o citire atentă a raportului, noi pregătim ideea că Banca Naţională în acest an îşi îndeplineşte cele două mandate”, stabilitatea prețurilor și cea financiară în general – a spus Mugur Isărescu, luni, cu ocazia lansării celui de al doilea raport din 2018 asupra stabilităţii financiare.

Guvernatorul BNR a reconfirmat faptul că „după toate probabilităţile, mai avem o lună într-adevăr, indicele preţurilor de consum va intra în marja de fluctuaţie, de 2,5% plus/minus un procent”.

Pe de altă parte, însă, Mugur Isărescu a anticipat „un mare tărăboi”, privind interpretarea datelor, acuzând mass-media , în context, că dformează mesajele bănci icentrale.

„Vom avea o problemă, sunt sigur, pentru că unele preţuri cresc şi indicele scade. Şi preţurile cresc, de regulă, în decembrie. O să fie mare tărăboi. De ce scade indicele în timp ce preţurile cresc? Preţurile cresc. Când ai un indice al preţurilor de consum de 3,5% înseamnă că au crescut preţurile. Cresc mai puţin decât au crescut anul trecut”, a explicat Mugur Isărescu.

Riscuri și vulnerabilități

Totodată, faptul că că avem vulnerabilităţi şi riscuri nu înseamnă că mandatul privind stabilitatea nu a fost îndeplinit, a mai spus Mugur Isărescu.

De altfel, pentru prima oară în cei 12 ani de când BNR îşi publică rapoartele de stabilitate, a fost inclusă și o Hartă a Vulnerabilităților structurale, în afară de cea a riscurilor sistemice.

Diferența dintre risc sistemic și vulnerabilitate structurală este aceea că „riscurile pot fi atenuate, abordate, relativ pe termen scurt și mediu, prin politici adecvate, în timp ce vulnerabilitățile structurale sunt de durată, pe termen lung și pentru rezolvarea lor este nevoie de politici structurale”, a explicat Liviu Voinea, unul dintre viceguvernatorii BNR, care a prezentat raportul.

Riscurile sistemice

A apărut un nou risc sistemic ridicat  faţă de ediţia din iunie a raportului privind stabilitatea: „Incertitudini privind evoluţiile economice din UE: Brexit şi situaţia datoriilor suverane în zona euro”.

Acest risc a luat locul „disciplini scăyute în economie”, care a fost clasificată ca vulnerabilitate.


Cele mai importante două riscuri sistemice sunt de natură externă.

Primul este riscul  de scădere a încrederii investitorilor în economiile emergente, care „este de aşteptat să se intensifice în perioada următoare, având în vedere contextul actual internaţional, caracterizat de reluarea episoadelor de volatilitate înaltă pe pieţele financiare, pe fondul creşterii incertitudinilor privind acordurile comerciale globale, efectelor normalizării politicilor monetare în țările dezvoltate şi accentuării tensiunilor geopolitice”.

Al doilea risc sistemic de natură externă se referă la incertitudinile privind evoluțiile economice din UE.

„ Înregistrarea unor evoluţii economice sub aşteptări, politici fiscale ce s-ar putea dovedi nesustenabile în unele din statele importante ale zonei euro (de exemplu Italia), în contextul unor valori deja ridicate ale îndatorării suverane, procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) etc., reprezintă vulnerabilități europene care se pot translata și în sistemul financiar românesc”, spune raportul citat.

Vulnerabilităţile structurale

Cele mai importante vulnerabilităţi structurale ale stabilităţii financiare din România sunt cele legate de:

  • demografie,
  • disciplina scăzută de plată în economie şi vulnerabilități în bilanțul firmelor,
  • nivelul scăzut al intermedierii financiare potrivit „Hărţii vulnerabilităţilor structurale”, din raportul BNR.

Problema demografică este cauzată de sporul natural al populaţiei, care este negativ începând din 1991 şi care anul trecut a fost de -3,1 la mie, şi de emigraţie.

Emigraţia

„Emigraţia a cunoscut valori deosebit de ridicate în ultimii 15 ani: total români plecaţi în străinătate, ca pondere în total populaţie, 14%, şi total români plecaţi în străinătate, ca pondere în total forţă de muncă rămasă în ţară, 36,6%”, a informat Liviu Voinea.

Statistica poate fi citită astfel: „dacă i-am adăuga la forţa de muncă din ţară, asta înseamnă că, practic, unul din patru români apţi de muncă a plecat din ţară să muncească în străinătate şi raportul faţă de cei rămaşi este de unul la trei”, a explicat Liviu Voinea.

Riscurile firmelor

Cea de-a doua vulnerabilitate structurală include riscurile din bilanţul firmelor, iar raportul ajustează defavorabil statistici cunoscute:

  • 40% din totalul companiilor din România au capitaluri proprii sub limita reglementată;
  • 39% din companii au capitaluri proprii negative – cele două proporții „nu se adună, pentru că unele se găsesc în mai multe astfel de categorii”, a precizat viceguvernatorul BNR;
    una din patru companii (24%) are cifra de afaceri egală cu zero;
  • 41% nu are nici un salariat.

Există și companii care „cumulează cele trei situaţii atipice – capitaluri proprii negative, cifră de afaceri zero şi număr de salariaţi zero, 14%. „Este una dintre problemele care trebuie rezolvate înainte de intrarea în zona euro”, a avertizat Liviu Voinea.

Băncile lucrează mai puțin

Nivelul intermedierii financiare scăzut este dat de ponderea activelor bancare în PIB, de 49%, sub ponderea ţărilor din regiune, iar media europeană este de cinci ori mai mare.

Ponderea scăzută a activelor bancare în PIB poate fi interpretată şi ca un potenţial de creditare neutilizat, mai ales în ceea ce priveşte companiile, conform viceguvernatorului. „Principalele sectoare care ar putea accesa mai multe credite sunt industria şi utilităţile”, a mai spus Liviu Voinea.

Companiila analizate sunt în proporție de 80% firme cu capital privat, iar 20% cu capital de stat, care au un grad de îndatorare scăzut, sunt profitabile şi orientate spre export.

Nemulțumirile BNR faţă de media

Guvernatorul BNR și-a exprimat nemulțumirea că mass media deformează mesajele bănci centrale și comite confuzia dintre risc și prognoză.

„Înțelegem dorința media de a „traduce” lucrurile pe înțelesul oamenilor, dar de aici și până a distorsiona mesajele noastre e un mare pas”, a spus luni Mugur Isărescu

„Când vorbim de riscuri, ne referim la riscuri și atât. Riscurile nu sunt prognoze. Dacă spunem că economia e ciclică și știm că ciclul are în medie 7 -10 ani și că există riscul unei decelerări sau recesiuni, nu înseamnă că am făcut o prognoză”, a mai spus Isărescu. Există o mare diferență între a spune că există riscul decelerării și că BNR prognozează recesiunea. Sau dezastrul. Și pe burtieră mai apare și mesajul ”Avertisment dur al Guvernatorului!” – a mai spus Mugur Isărescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.12.2018

Lăsați un comentariu


Europa

Criza a accelerat extracția de aur până la maximul producției anuale. Cât aur a mai rămas în pământ – cei mai mari producători

Adrian N Ionescu

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul… Mai mult

Stiri

Criza din Liban: Premierul desemnat Mustapha Adib demisionează la o lună  după numire

Vladimir Ionescu

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, după aproape o lună de eforturi în vederea formării unui guvern tehnocrat, transmit AFP, Reuters… Mai mult

Europa

Un start-up suedez a inventat un material care poate face inutile cablurile și bateriile în case

Iulian Soare

  Un start-up din Suedia a inventat un material foarte subțire care funcționează asemănător cu panourile solare și cu care pot fi „îmbrăcate” suprafețele din… Mai mult

Europa

Bogdan Aurescu: Lumea are nevoie de un sistem multilateral mai eficient și mai pragmatic

Iulian Soare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care… Mai mult

Europa

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Adrian N Ionescu

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de… Mai mult

Stiri

Meteorologii au extins Codul portocaliu de ploi abundente la 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti

Adrian N Ionescu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau parţial 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti… Mai mult

Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult