Intrarea ministrului Bugetului – Liviu Voinea, şi a „părintelui bugetelor din România” (”father of Romania’s budgets” – cum nu se abține să-l numească varianta engleză a textului citând presa autohtonă) – Gheorghe Gherghina, în Consiliul de Administraţie al BNR, ar putea creşte îngrijorările legate de independenţa băncii centrale şi de viitoarele sale politici monetare, se spune într-un raport intern de marți al ING Bank.
Raportul Daily Snapshot de marţi al ING Romania face referire la noul board al BNR, votat luni de plenul reunit al Parlamentului.
Din noul Consiliu de Administraţie fac parte, printre alţii, şi:
- Liviu Voinea, viceguvernator. Susţinut de PSD. Ministru delegat pentru Buget după alegerile din 2012, fost consilier al premierului Ponta și secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
- Gheorghe Gherghina, susţinut de PSD. Secretar de stat în Ministerul Finanţelor, este cel care face bugetele României de peste 20 de ani.
Nu i s-a reînnoit mandatul viceguvernatorului Cristian Popa.
Referitor la aceste noutăţi, analiştii ING Bank notează:
„Parlamentul a votat noul Consiliu de Administratie al BNR. Guvernatorul institutiei a castigat un nou mandat (previzibil, avand in vedere comentariile clare ale politicienilor) insa aceasta nu a fost situatia in cazul viceguvernatorui Popa. Experienta deosebita si nivelul calitatilor profesionale ale celui din urma sugereaza ca modificarea este o pierdere puternica pentru conducerea bancii insa participantii la piata pot avea ingrijorari suplimentare avand in vedere ca independenta institutiei ar putea sa se modifice.
In urma votului de ieri, ministrul delegat pentru buget si un secretar de stat din cadrul ministerului finantelor (botezat de presa locală „părintele bugetelor României”) au intrat in structura de conducere iar aceasta va starni probabil teama ca actiunile viitoare ale bancii vor fi menite sa sustina planurile executivului.
Consideram ca aceasta idee este rezonabila si, chiar daca nu ne asteptam la consecinte imediate in pietele financiare, credem ca politica monetara din viitor va pune un accent mai pronuntat asupra unui curs de schimb mai puternic.
Aceasta pare mai probabil decat o politica ce promoveaza rate de dobanda deosebit de scazute, tendinta comuna in cazul bancilor centrale apopiate de executiv, fiind o politica posibil mai eficienta din punct de vedere politic in cazul Romaniei„.
Structura noului Consiliu, votat luni în Parlament, este:
Membri executivi
- Mugur Isărescu, guvernator. Preşedinte al CA al BNR. Ales pentru al 5-lea mandat. Susţinut de toate partidele parlamentare. Mugur Isărescu este cel mai longeviv şef de instituţie din România şi guvernator din Europa. Ocupă această poziţie din septembrie 1990. Votat în unanimitate în comisiile de buget-finanţe.
- Florin Georgescu, prim-viceguvernator. Ales pentru al 3-lea mandat. Susţinut de PSD. Vicepreşedinte CA al BNR. Ales pentru prima oară la BNR în 2004. Profesor universitar doctor la Academia de Ştiinţe Economice. Membru în Guvernul Văcăroiu, fost deputat de Olt pentru 2 mandate (1996-2004). Votat în unanimitate în comisiile de buget-finanţe.
- Liviu Voinea, viceguvernator. Susţinut de PSD. Ministru delegat pentru Buget după alegerile din 2012, fost consilier al premierului Ponta și secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Conferenţiar universitar doctor- Departamentul de Relaţii Internaţionale SNSPA, profesor asociat la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale- ASE Bucureşti. Fost director executiv al Grupului de Economie Aplicată. 3 voturi “împotrivă” şi 4 abţineri în comisii.
- Bogdan Olteanu, viceguvernator. Ales pentru al 2-lea mandat. Susţinut de PNL. Fost consilier al ministrului Industriilor Călin Popescu Tăriceanu, fost ministru delegate pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu, fost deputat de Bucureşti şi preşedinte al Camerei Deputaţilor. Votat în unanimitate în comisiile de buget-finanţe.
Membri neexecutivi
- Daniel Dăianu, susţinut de PSD. Fost ministru de Finanţe în guvernul Ciorbea. Membru corespondent al Academiei Române, profesor universitar la SNSPA. Ales în Parlamentul European în 2007 pe listele PNL. Preşedinte al Societăţii Române de Economie, membru al Societăţii Academice Române. 2 abţineri, 1 vot “împotrivă” la comisii.
- Marin Dinu, susţinut de PSD. Fost senator de Dâmboviţa. Profesor universitar doctor ASE Bucureşti. Fost director al Editurii Economice. 4 “împotrivă”, 5 abţineri la comisii.
- Gheorghe Gherghina, susţinut de PSD. Secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Profesor asociat ASE Bucureşti. A lucrat în BNR, consilier de Direcţie, în perioada 2005-2008. Conform propriului CV, a lucrat la elaborarea conturilor naţionale pentru sectorul Administraţie Publică. 1 vot “împotrivă” în comisii.
- Agnes Nagy, susţinută de UDMR. La al 3-lea mandat. Precedentele 2 mandate în perioada 1999-2009. Doctor în economie. Decorată de preşedintele Traian Băsescu în 2007 cu Ordinul “Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Comandor. Lector universitar la facultăţi din Cluj şi Tg.Mureş. 1 “împotrivă”, 2 abţineri la comisii.
- Virgil Stoenescu, susţinut de PDL. La al 3-lea mandat. Doctor în economie, vicepreşedinte al Societăţii Române de Economie. Decorat în 2007 cu Ordinul Naţional “Steaua României”. Mare Secretar general al Supremului Consiliu de grad 33 al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat al României. Membru al Uniunii Scriitorilor. 2 abţineri la comisii.