marți

20 august, 2024

31 iulie, 2024

Inflația în cele 20 de state ce folosesc moneda euro a crescut la 2,6% în iulie, depășind cu încăpățânare ținta Băncii Centrale Europene și complicând următoarea decizie a BCE de a reduce ratele dobânzilor și de a stimula creșterea, în condițiile în care economia se străduiește UE să își revină în mod convingător după mai mult de un an de stagnare.

Inflația a crescut de la 2,5% în iunie, conform primului estimat al Eurostat. Inflația serviciilor, o cifră urmărită îndeaproape de BCE, a rămas ridicată, la 4,0%, în scădere de la 4,1%.

Ritmul de creştere a preţurilor pentru servicii, urmărit îndeaproape de BCE, continuă să rămână unul ridicat (4% în iulie, după un avans de 4,1% luna precedentă), scrie Reuters.


Pe următoarele locuri se află preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (2,3% în iulie, după o creştere de 2,4% luna precedentă), produse industriale (0,8% în iulie, după un avans de 0,7% luna precedentă) şi energie (1,3% în iulie, după o creştere de 0,2% luna precedentă).

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 2,9% în iulie, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel mai redus luna aceasta. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile în septembrie şi în decembrie, în funcţie de viitoarele date economice.

Datele preliminare publicate marţi de Eurostat arată că zona euro şi Uniunea Europeană au înregistrat o creştere de 0,3% a PIB în trimestrul doi din acest an, comparativ cu primele trei luni din 2024, când avansul a fost tot de 0,3% în ambele zone.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: