luni

15 iulie, 2024

24 iunie, 2024

Românii se numără printre cei care au un grad de economisire mare printre cele opt state din Europa Centrală și de Est (Ungaria, Cehia, Austria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Croatia și România), fiind depășiți doar de Austria, se arată într-un studiu realizat de Erste Bank.

Asta deși, conform unui sondaj realizat anul trecut, 30% dintre români au declarat că au venituri prea reduse pentru a economisi și trăiesc „de pe o zi pe alta”, diferențele de venituri fiind cele mai mari din ECE.

Cum își plasează economiile gospodăriile europene:


Cele mai multe plasamente in acțiuni și fonduri mutuale le au estonienii – circa 70% din economii.

Din regiunea noatră, cei mai „avansați” investitori par să fie gospodăriile maghiare, care dețin aproape 50% din activele lor financiare în acțiuni și fonduri mutuale.

Ce cealaltă altă parte, Polonia, Slovacia și Croația par a fi cele mai conservatoare, deoarece gospodăriile de acolo dețin cca. 50% din averea lor financiară în depozite. Accentul puternic pus pe depozitele bancare mari reduce randamentele potențiale ale acestor active. Croația se mai evidențiază și prin plasamente semificative în fondurile de pensii.


Ca structură a economiilor, românii sunt și ei conservatori, preferând depozitele bancare, titlurile de stat și pensiile private.

Rata brută de economisire este dispersată independent de structura activelor. Cu toate acestea, inflația ridicată și deteriorarea venitului real au un impact puternic asupra datelor, provocând o volatilitate ridicată a statisticii, se spune în studiul Erste.

Românii economisesc în depozite, titluri de stat și fonduri de pensii

Populația a continuat să economisească într-un ritm susținut în anul 2023, menționează BNR în Raportul său anual. Deținerile de active financiare s-au majorat cu 1% în 2023 (variație anuală, în termeni reali), în timp ce ponderea acestora în total active a urcat la 63% (+1 punct procentual comparativ cu anul 2022).

Aceste evoluții au fost susținute de fondurile de pensii private și de programele de emisiune de titluri de stat „Tezaur” și „Fidelis”. Depozitele au continuat tendința ascendentă, dar într-un ritm mai lent comparativ cu celelalte active financiare (+4,7%, în termeni reali, în anul 2023).

Românii, cel mai puțin îndatorați din ECE

Din punct de vedere al creditării, gospodăriile din România, Ungaria și Polonia rămân cel mai puțin îndatorate în regiune, în timp ce gospodăriile din Cehia și Slovacia sunt cele mai îndatorate.

Mai mult, împrumuturile și alte datorii pe cap de locuitor au crescut în ultimii doi ani în aceste două țări, spre deosebire de Ungaria, Polonia și România, unde gradul de îndatorare nu s-a schimbat vizibil.

Creditele neperformante nu au crescut în criza energetică și a inflației din 2022-2023

Ponderea împrumuturilor pentru care debitorii nu își îndeplinesc angajamentele financiare de rambursare în conformitate cu acordurile lor contractuale nu a crescut în 2022 – 2023, spre deosebire de Marea Criză Financiară din 2009.

În ciuda creșterii costurilor vieții determinate de inflația ridicată și creșterii ratelor dobânzilor, se pare că gospodăriile au continuat să-și ramburseze creditele, fapt dovedit de ponderea relativ scăzută a creditelor neperformante ale băncilor. Impactul limitat al încetinirii economice asupra pieței muncii (adică fără creșteri substanțiale ale ratelor șomajului) a contribuit la reziliența în fața șocurilor.

(Citiți și: ”Resursa ignorată de finanțele românilor: Fondurile de investiții se ridică la doar 2% din PIB. Media UE e de 76%. Cum stau celelalte state”)

(Citiți și: ”Revenire spectaculoasă a apetitului românilor pentru economisire-investiții financiare. Secretul maximelor de la Bursă”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Sa cumpar titluri de stat din economiile mele ( adica sa imprumut pe cei care ma fura si ma mint ) inseamna sa fiu un mare dobitoc .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Sa cumpar titluri de stat din economiile mele ( adica sa imprumut pe cei care ma fura si ma mint ) inseamna sa fiu un mare dobitoc .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: