Rata anuală a inflației în zona euro a urcat la un nivel record în decembrie, iar analiștii se așteaptă ca tendința să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE și investitori, transmite Reuters.
Potrivit estimării preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut la 5% în decembrie, de la 4,9% în noiembrie.
Nivelul este unul record pentru zona euro și depășește cu mult ținta Băncii Centrale Europene (BCE), de 2%. Analiștii se așteptau ca rata anuală a inflației să ajungă la 4,7% luna trecută.
Creșterea inflației în zona euro în decembrie se explică în principal prin faptul că prețurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 26%, în timp ce prețurile la servicii au crescut cu 2,4%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 2,9%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice și țigări au înregistrat un avans de 3,2%.
Analiștii apreciază că majoritatea factorilor care au dus la majorarea inflației sunt temporari astfel încât în cele din urmă presiunile asupra prețurilor se vor atenua.
Datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a accelerat la 2,7% în decembrie, de la 2,6% în luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă prețurile la energie și alimente exclude și prețurile la țigări s-a situat la 2,6%, similar cu nivelul din noiembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Comisia Europeană estima, în previziunilor economice de toamnă, că inflația în zona euro va atinge un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 și la 1,4% în 2023.
Această creștere puternică a inflației este determinată în principal de majorarea prețurilor la energie, dar ea pare să fie legată și de un set amplu de ajustări economice ulterioare pandemiei, sugerând că nivelurile ridicate actuale sunt în mare măsură tranzitorii, aprecia Comisia Europeană.