miercuri

24 aprilie, 2024

2 decembrie, 2021

În cadrul unei intervenții care indică ferm că oficialii Rezervei Federale din SUA se îndreaptă către înăsprirea politicii monetare, șeful instituției, Jerome Powell – care a argumentat luni de zile că avansul inflaționist este cauzat în mare măsură de forțe tranzitorii – a admis în fața parlamentarilor americani că ”este probabil un bun moment să pensionăm acest cuvânt (tranzitoriu, n.r.)”, scrie Bloomberg.

Powell, care a fost confirmat recent pentru încă un mandat în fruntea Fed, a admis că inflația se dovedește mai puternică și mai persistentă decât se așteptau, dar și că banca centrală ia în considerarea încheierea programului de achiziție de active (QE) mai repede decât plănuise anterior.

”Pare că Fed vrea să își creeze puțin spațiu de manevră care să le ofere opțiunea de a majora dobânzile cu mult înainte de sfârșitul anului viitor dacă simt că este necesar”, a comentat Brian Coulton, economist-șef Fitch Ratings.


Înăsprirea condițiilor de creditare înainte ca piața locurilor de muncă să revină la nivelul de dinainte de pandemie, când ocuparea era la cote înalte, ar putea provoca critici la adresa Fed, că se îndepărtează de noul cadrul de politică monetară adoptat în ultimul an pentru a salva locurile de muncă și economia.

Declarațiile lui Powell au fost interpretate de investitori drept un semnal că banca centrală a celei mai mari economii din lume pregătește terenul pentru majorarea dobânzilor mai devreme decât anticipau anterior, în urmă cu câteva luni, când obiectivul central era încurajarea ocupării.

În urma intervenției șefului Fed din Congres, anticipațiile pieței erau de 50-50 în privința unei majorări de dobânzi până în mai 2022 și a unei creșteri de 60 de puncte de bază până la sfârșitul anului viitor.

Bătaia pe ”tranzitoriu”

De la prima apariție a referinței privind inflația ”tranzitorie” în comunicatele Fed legate de deciziile de politică monetară, în aprilie, aceasta a fost mereu prezentă – și în centrul unei dezbateri aprige. Critici precum fostul secretar al Trezoreriei, Larry Summers, l-au acuzat pe Powell și echipa sa că au minimalizat pericolul unei crize susținute de presiunile prețurilor.


Powell susține însă că eticheta ”tranzitoriu” nu se referea, după cum au considerat analiștii din piață, la faptul că presiunea prețurilor este de scurtă durată, ci la faptul că oficialii Fed nu se așteaptă ca acestea să prindă rădăcini la nivelul economiei.

”Cuvântul <<tranzitoriu>> are semnificații diferite pentru diferiți oameni”, a spus el. ”Tindem să-l folosim cu înțelesul că nu va lăsa o urmă permanentă sub forma unei inflații mai mari.”, a adăugat oficialul.

Problema este mai complicată însă notează jurnaliștii străini care punctează faptul că Fed a apreciat greșit vigoarea impulsurilor inflaționiste care au lovit economia, confruntată cu o redeschidere abruptă, dar și realitatea unei pandemii încă în desfășurare.

Indicatorul de prețuri urmărit de Fed a urcat la 5% în octombrie, dublu față de ținta băncii centrale de 2%.

Veștile nu sunt bune nici de cealaltă parte a Atlanticului. Inflația din zona euro a urcat în noiembrie la un nivel record de 4,9%, cel mai ridicat din cei 25 de ani în care au fost colectate date, după un avans de 4,1% în luna anterioară, potrivit datelor Eurostat.

Analiștii consultați de Reuters anticipau un avans al prețurilor de 4,5% în noiembrie.

Philip Lane, economistul-șef al Băncii Centrale Europene (BCE), dădea asigurări recent că inflația din zona euro se va atenua anul viitor şi pe termen mediu va rămâne la un nivel redus.

Pe de altă pate, Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) avertiza că riscul principal pentru viitorul economiilor lumii este ca febra inflaționistă curentă să dureze mai mult decât este de așteptat și să crească.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: