11 februarie, 2022

Președintele SUA Joe Biden a recunoscut joi impactul pe care creșterea prețurilor îl are asupra bugetelor familiilor americane, în contextul în care cele mai recente date indică nu nivel anual al inflației de 7,5% în ianuarie, transmite CNN.

În acest context, președintele ar susține scăderea costurilor medicamentelor pe bază de rețetă, măsură care ar ușura una dintre cele mai mari poveri financiare cu care se confruntă familiile americane.

Scăderea prețurilor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă este o piesă cheie a pachetului masiv al lui Biden în domeniul economic și climatic, care se află în prezent pe masa congresmenilor americani.


Nu există un calendar clar pentru adoptarea proiectului de lege și nu există negocieri oficiale în curs.

Prețurile de consum din SUA au crescut cu 7,5% în ianuarie, cel mai rapid ritm din februarie 1982, depășind așteptările analiștilor, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Muncii.

Excluzând costurile volatile ale gazelor naturale și alimentelor, inflația a crescut cu 6%, cel mai ridicat nivel din august 1982.

Investitorii au reacționat la noile date economice. Indicii bursieri pe de Wall Street au scăzut, în special ca urmare a scăderilor din sectorul tehnologic, sensibil la nivelul dobânzilor. Randamentele titlurilor de stat cu maturitate de zece ani, considerate obligațiuni de referință, au atins nivelul de 2%, pentru prima dată din august 2019.


Președintele Joe Biden a precizat că deși nivelul inflației este îngrijorător, rămâne optimist că situația ”se va modera semnificativ” până la sfârșitul anului.

„Ceea ce se întâmplă azi ne face să ne reamintim că presiunea asupra bugetului gospodăriilor americane creează dificultăți reale în ceea ce privește punerea de mâncare pe masă, dar sunt semnale că vom reuși să depășim această provocare”, a precizat președintele.

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, i-a învinuit pe democrați de inflație și a pus-o pe seama planului de stimulare pe care Congresul l-a aprobat anul trecut, la inițiativa lui Biden, și care a presupus injectarea în economie a 1.900 miliarde dolari pentru a atenua efectele pandemiei.

Economiștii au păreri împărțite despre cauzele care au dus la aceste creșteri puternice de prețuri. Unii le pun pe seama planului de stimulente, în vreme ce alții argumentează că ar fi rezultatul crizei generate de pandemie și al întârzierilor de pe lanțurile globale de aprovizionare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: