Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a răspuns marți criticilor parlamentarilor conservatori din legislativul european, care acuză instituția că duce o politică monetară inadecvată, consecința fiind o inflație care mușcă tot mai mult din puterea de cumpărare a europenilor, transmite Euractiv.
Inflația anuală a urcat la 5,1% în ianuarie, de la 5% decembrie 2021, peste prognoza BCE. Creșterile de preț au fost generate în principal de criza din energie și de blocajele de pe lanțurile globale de aprovizionare.
Lagarde a declarat că inflația ”a surprins în sus” și că impactul direct al prețurilor la energie ”a reprezentat peste jumătate din inflația generală din ianuarie”.
”Costurile energiei reprezintă, de asemenea, factorul principal de creștere a prețurilor din multe sectoare”, a adăugat ea.
Cu toate acestea, șefa BCE a insistat că așteptările inflaționiste sunt în continuare ancorate în jurul pragului de 2% pe termen mediu, în concordanță cu ținta instituției.
BCE nu poate influența prețurile din energie
Lagarde a fost criticată de numeroși politicieni de centru-dreapta pentru cifrele privind inflația.
Markus Ferber de la Partidul Popular European, a subliniat că, spre deosebire de acum câteva luni, inflația nu mai poate fi explicată prin anomalii statistice.
”De ce nu se schimbă opinia BCE, având în vedere că faptele s-au schimbat?” a întrebat el. Conservatorul olandez Michiel Hoogeveen a dat vina pe cheltuielile guvernamentale și pe politicile băncii centrale pentru creșterile accelerate de prețuri.
”Cât de mult trebuie să crească inflația până când BCE începe să majoreze ratele dobânzilor?” a întrebat el.
Lagarde a respins criticile făcând referire la influența foarte limitată pe care o poate avea politica monetară asupra prețurilor la energie.
”Cred că este foarte important să înțelegem ce alimentează inflația, astfel încât să putem determina și ce va ajuta la menținerea stabilității prețurilor”, a spus ea.
”Acum, dacă ar fi să luăm măsuri de politică monetară prin eliminarea treptată a prețurilor de achiziție a activelor și creșterea rapidă a ratelor dobânzilor, ar avea asta un impact imediat asupra prețurilor energiei?” a întrebat Lagarde retoric, înainte de a răspunde ”Nu cred”. ”Ar debloca asta brusc transportul, manipularea containerelor și conducerea camioanelor? Nu cred”, a adăugat ea.
Inflația din SUA, diferită de cea din Europa
Șefa BCE a ținut să puncteze că inflația din Europa are cu totul alte cauze decât cea din SUA, unde Fed a semnalat că va majora dobânzile începând din acest an.
”Nu suntem supuși unei cereri în exces, nu suntem supuși supraîncălzirii pieței muncii, la fel ca și alte jurisdicții precum SUA sau Marea Britanie”, a argumentat Lagarde.
O altă preocupare adusă în discuție de legislatorii UE a fost problema spread-urilor obligațiunilor suverane, respectiv diferențele între costurile la care diferite state UE se pot împrumuta pentru finanțarea datoriilor publice.
Spreadurile sunt considerate un semnal al încrederii relative a investitorilor față de un anumit stat. Cu cât spread-ul crește, cu atât devine mai dificil pentru țările foarte îndatorate precum Italia sau Grecia să își finanțeze datoriile.
Recent, spread-urile au început să crească din nou. Lagarde a răspuns cu prudență temerilor ridicate de europarlamentari și i-a asigurat că BCE va folosi orice instrument pentru a se asigura că politica sa monetară este transmisă corect în întreaga zonă euro.