11 noiembrie, 2022

Rata anuală a inflației a coborât ușor în octombrie, la 15,3%, față de 15,9% în luna precedentă, în mare măsură o consecință a efectului de bază, în contextul în care prețurile de consum au crescut cu 1,3% în luna trecută față de septembrie, reiese din datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Rata inflației este extrem de importantă deoarece în funcție de evoluția acesteia sunt luate deciziile de politică monetară de către Banca Națională a României (BNR), respectiv deciziile de majorare a dobânzilor. O inflație în creștere forțează BNR să urce dobânzile mai mult, iar creșterea acestora are un efect recesionist asupra economiei.

Cele mai semnificative scumpiri față de anul trecut s-au înregistrat în rândul mărfurilor alimentare, unde creșterile de prețuri au fost de 20,6%. Indicele prețurilor de consum pentru mărfurile nealimentare au crescut cu 14,4% în octombrie față de octombrie 2021, iar serviciile s-au scumpit, în medie, cu 8,3%.


Față de luna precedentă, tot alimentele au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, de 2,3%, fiind urmate de mărfurile nealimentare (+0,8%) și servicii (+0,7%).

Rata anuală a inflației în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum – IAPC, cel folosit pentru comparații internaționale, a fost de 13,5%.

Cele mai mari scumpiri din ultimul an

Dintre mărfurile alimentare, cele mai mari creșteri de prețuri s-au raportat la:

  • zahăr +62,6%
  • ulei +43,6%
  • cartofi +40,5


La capitolul mărfuri nealimentare, energia a fost cea care a consemnat cele mai semnificative scumpiri:

  • gaze +40,8%
  • energie electrică +27%
  • energie termică +23,2%

În ceea ce privește serviciile, cele mai mari creșteri de prețuri față de anul precedent s-au raportat la:

  • transportul aerian +28,9%
  • apă, canal, salubritate +21,8%
  • CFR +20,9%

Evoluții față de luna precedentă

Dintre alimente, în ultima lună cel mai mult s-au scumpit zahărul (+11%), cartofii (+8%) și ouăle (+6,6%).

La capitolul produse nealimentare, cel mai mult s-au scumpit în ultima lună săpunul de rufe (+3,3%), mașinile de spălat (+2,8%) și încălțămintea din piele (+2,3%).

În privința serviciilor, creșteri au fost raportate la alte servicii cu caracter industrial (+1,7%), reparații auto (+1,5%), alte servicii (+1,3%), restaurante, cafenele și cantine (+1%) și cinematografe (+1%).

Așteptările BNR privind evoluția inflației

Conducerea Băncii Naționale a punctat, cu ocazia celei mai recente ședințe de politică monetară, că deși inflația a crescut în septembrie peste nivelul prognozat, creșterea din trimestrul al treilea a fost mult mai modestă decât în trimestrele precedente.

”Potrivit prognozei actualizate, rata anuala a inflației este așteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024 și se accentuează ulterior, rămânând totuși la capătul orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei”, se arată în comunicatul transmis de CA-ul BNR.

În ceea ce privește evoluția economiei, specialiștii băncii centrale susțin că cele mai recente date și analize indică ”o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrele III și IV 2022, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate”.

”Față de aceeași perioadă a anului trecut, PIB își va mări însă probabil considerabil avansul în trimestrul III, pe fondul unui efect de bază, dar în condițiile decelerării creșterii consumului privat, se explică în comunicat”, se arată în comunicatul BNR.

Banca Națională a României (BNR) a majorat marți dobânda-cheie de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 6,25% pe an la 6,75% pe an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: