Un avion de vânătoare rusesc a provocat marți doborârea, deasupra Mării Negre, a unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane. Incidentul a dus la convocarea, de către Departamentul de Stat al SUA, a ambasadorului rus, care a declarat după întrevederea cu secretarul de stat adjunct pentru Europa că Federația Rusă nu dorește o confruntare cu SUA.
Avioane de luptă Su-27 ar fi aruncat combustibil în fața dronei, apoi unul dintre ele s-a ciocnit cu MQ-9 Reaper care opera în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, provocând prăbușirea dronei.
„Una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea dronei MQ-9. De câteva ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața dronei într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesională. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, se arată într-un comunicat al U.S. European Command (USEUCOM).
„Aeronavele SUA și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în parametri de siguranță”, a spus generalul James B. Hecker, comandantul forțelor SUA din Europa și Africa. citat în comunicat. Acest incident face parte dintr-un „tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși” care interacționează cu aeronavele americane și aliate în spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. „Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la la escaladare neintenționată”, se mai arată în comunicatul citat de Agerpres.
Moscova neagă – piloții ruși nu au intrat în contact cu drona, aceasta nu a fost manevrată corect
Piloții ruși nu au folosit armele avioanelor și nu au intrat în contact cu drona, anunță Ministerul Apărării din Rusia, citat de agenția rusă TASS, preluată de Agerpres.
”Mijloacele de supraveghere ale Forțelor Aerospațiale Ruse au înregistrat de dimineață zborul unei drone americane MQ-9 în direcția graniței de stat a Federației Ruse. Piloții din forțele de apărare aeriană aflați la datorie au fost ridicați în aer pentru a identifica intrusul care a ajuns peste Marea Neagră. Luptătorii ruși nu au folosit armele avioanelor și nu au intrat în contact cu drona americană. Din cauza manevrelor la limită, drona americană a intrat în zbor necontrolat, a pierdut altitudine și s-a ciocnit cu suprafața apei”, menționează TASS ca fiind reacția MInisterului Apărării din Rusia.
Convocarea ambasadorului rus de către Departamentul de Stat al SUA
Incidentul este fără precedent și a dus la convocarea de către Departamentul de Stat al SUA a ambasadorului rus, Anatoli Antonov. Acesta s-a întâlnit cu secretarul de stat adjunct pentru Europa, Karen Donfried, și a declarat la finalul întrevederii că Federația Rusă nu vrea o confruntare militară cu Statele Unite.
„Nu dorim nicio confruntare între SUA și Federația Rusă. Suntem în favoarea unor relații pragmatice în interesul populației din SUA și Federația Rusă”, a declarat Anatoli Antonov.
„Am făcut schimb de opinii pe această temă, deoarece avem unele diferențe cu privire la ceea ce s-a întâmplat astăzi. Mi se pare că a fost o conversație constructivă pe această temă. I-am ascultat comentariile, sper că a înțeles ceea ce am menționat”, a mai spus Antonov.
Întrebat dacă s-a discutat despre războiul din Ucraina, ambasadorul rus în SUA a spus: ”Nu discutăm despre războiul din Ucraina, deoarece nu există niciun război în Ucraina. Există o problemă de operațiune militară specială care este condusă de Federația Rusă. Scopul și obiectivele acestei operațiuni sunt foarte clare. Am explicat în mai multe rânduri”.
Ambele părți încearcă recuperarea dronei
Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat reporterilor că, deși interceptările de drone nu sunt neobișnuite, „acest tip de comportament este neobișnuit, nefericit și nesigur”.
El a descris acțiunile piloților ruși ca fiind „nesigure și neprofesioniste”, adăugând: „Cred că acțiunile vorbesc de la sine”. Ryder a declarat că avionul rusesc Su-27 care a tăiat elicea dronei ar fi fost probabil avariat.
Operatorii dronei au fost nevoiți să prăbușească drona în urma coliziunii, deoarece aceasta a făcut ca MQ-9 să devină incontrolabilă, spune el.
El a refuzat să comenteze operațiunile de recuperare a dronei, dar adaugă că „Rusia nu are drona”.
Drona MQ-9 are capacitatea de a fi înarmată, dar aceasta efectua o misiune de informații și recunoaștere în apele internaționale, iar Pentagonul nu a comentat dacă la bordul ei se aflau arme, a precizat Ryder.
El spune că două avioane Su-27 au zburat alături de dronă timp de aproximativ 40 de minute, dar că nu au existat comunicații radio între SUA și Rusia cu privire la dronă înainte de coliziune.
Sky News susține că între SUA și Rusia a început deja o cursă pentru a recupera drona. SUA încearcă să distrugă „secretele” dronei, în timp ce Rusia probabil se luptă pentru a le recupera, spune Deborah Haynes, editorul Sky News.
Coliziunea unui avion de vânătoare rusesc cu o dronă americană „subliniază riscul unei confruntări directe” între cele două națiuni, a declarat acesta.
***