Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat modificarea calendarului sfârșitului de an școlar, în contextul grevei generale ce durează de aproape trei săptămâni. Astfel, încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până în 13 iunie. De asemenea, probele de competențe ale examenului de bacalaureat vor avea loc în perioada 14 – 23 iunie.
Acestea sunt primele amânări, stabilite în varianta în care greva va înceta la începutul săptămânii viitoare, altfel vor surveni noi prelungiri.
Situaţia şcolară a elevilor din clasele terminale şi înscrierea pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională ar fi trebuit încheiate la 9 iunie.
”Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie”, a anunţat ministrul Ligia Deca.
Mediile se pot încheia cu doar două note
De asemenea, ministrul Educației a semnat joi ordinul pentru scăderea numărului minim de note necesare pentru încheierea situației școlare la o disciplină. Ordinul, care se adresează profesorilor care nu se află în grevă, a fost trimis joi pentru publicare în Monitorul Oficial.
„Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă. Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor”, explică un comunicat al Minsiterului Educației.
Memorandumul cu promisiunile de majorări salariale etapizate, adoptat de Guvern
Guvernul a elaborat un Memorandum prin care se stabilește că viitoarea grilă din Legea salarizării va pleca în cazul Educației de la salariul mediu pe economie acordat profesilor debutanți.
De asemenea, Memorandumul (poate fi văzut și descărcat AICI), deja afișat pe site-ul Guvernului, conține și promisiunea calculării plății zilelor de concediu prin raportare la media zilnică a salariului de bază și sporurilor.
Promisiunile concrete din Memorandum sunt cuprinse exact la finalul actului:
- Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupațională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.
- Stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector “învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă.
Ministrul Ligia Deca a explicat că documentul, care nu prevede termene de aplicare, se referă la majorarea etapizată a salariilor: 40% din creșterile până la grila finală (construită prin raportarea la salariul mediu pe economie acordat debutanților) vor fi acordate de la 1 ianuarie 2024 și câte 30% în 2025 și 2026.
****