marți

16 iulie, 2024

15 noiembrie, 2023

Premierul eston Kaja Kallas a confimat că vrea să preia poziția de secretar general NATO, în contextul războiului din Ucraina şi al unor ameninţări emergente precum China. Declarația a fost făcută în SUA, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden și mai mulți oficiali americani.

Reamintim că mai există o femeie care candidează și a discutat deja cu președintele Joe Biden. Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, pare un candidat serios la conducerea NATO în contextul în care a fost invitată pentru o vizită la Casa Albă.

Postul de secretar general este rezervat, în mod tradițional, unui european. Acesta însă trebuie să primească validarea Washington.


Întrebată la ”Summitul Apărării Politico” dacă vrea să-i succeadă secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Kaja Kallas a răspuns ”da”.

Răspunsul său şi vizita sa la Washington intervin în contextul unor temeri în rândul liderilor baltici şi est-europeni că susţinerea efortului de război al Ucrainei de către Statele Unite este tot mai şovăielnică.

NATO devine totodată tot mai mult o forţă-cheie în sprijinul Ucrainei împotriva invaziei Rusiei şi efortului Alianţei de a fi unită şi puternică împotriva unor ameninţări emergente ca China, inteligenţa artificială (AI) şi ate provocări.

Premierul eston este optimist cu privire la faptul că Ucraina va învinge în eforturile sale de a respinge invazia rusă, în contextul în care ambele maluri ale Atlanticului se tem tot mai mult de un impas pe câmpul de luptă.


”Înţeleg întru totul acest lucru şi cred că acest lucru poate fi învins”, declară Kaja Kallas referindu-se la armata rusă. ”Iar Ucraina poate învinge în acest război”.

Ea respinge ideea că războiul este în impas, apreciind că este în interesul Rusiei să prezinte lucrurile în această lumină.

”Asta e în beneficiul lor”. declară ea. ”Să nu cădem în această capacană”.

Pledoarie pentru Ucraina, în discuțiile cu congresemenii

Kaja Kallas, care a fost primită de preşedintele american Joe Biden şi s-a întâlnit cu oficiali şi congresmeni pe Dealul Capitoliului, insistă că susţinerea americană este necesară în vederea unei păci pe termen lung în regiune.

”Ceea ce vrem noi este o pace pe termen lung. Bineînţeles, susţinerea americană este fundamentală”, declară ea.

Ea spune că a fost plăcut surprinsă să descopere că politicieni americani ”sceptici” mai degrabă susţin aceste idei.

”De fapt am avut o întâlnire foarte, foarte bună cu toţi aceşti oameni şi i-am întrebat pe ambasadori «când ne întâlnim cu cei sceptici?»”, a declarat ea în glumă.

”Aveau multe întrebări şi am încercat să le răspund şi eu. Dar mi se pare că ne ducem la bun sfârşit ideile, iar mie mi se pare că nu suntem foarte îndepărtaţi unii de alţii”, a spus ea.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: