miercuri

24 aprilie, 2024

17 iunie, 2022

Guvernul a pus în dezbatere publică Programul Operațional Tranziția Justă (POTJ), în valoare de 2,5 miliarde de euro  din care 2,13 miliarde euro fonduri europene, menit să sprijine 6 dintre cele mai afectate județe ale țării de măsurile de reducere a emisiilor de gaze de seră și de trecere la energia verde.

Programul urmează să răspundă nevoilor sociale și de investiții definite de planurile teritoriale pentru o tranziție verde, ale județelor Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, identificate în Raportul de țară pe 2020 pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziție Justă în perioada 2021 – 2027, spune un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Programul vizează dezvoltarea sustenabilă a antreprenoriatului, crearea de noi locuri de muncă durabile și cu un nivel atractiv de salarizare, în județele cele mai afectate de implementarea măsurilor prin care România își va îndeplini angajamentul de tranziție la neutralitatea climatică.


Vor fi sprijinite activitățile economice productive în vederea creșterii competitivității și capacității economiilor locale, dar se va și asigura accesul populației la programe de calificare / recalificare.

Se adaugă și măsurile de acces la servicii de asistență și măsuri de incluziune activă, prioritare fiind nevoile persoanelor cu pregătire medie sau de bază, pentru care ocuparea locurilor de muncă va fi mai dificilă, potrivit MIPE.

Toate investițiile locale vor contribui la tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon (2050) și la atingerea țintelor de mediu aferente.

Tranziția verde a județelor cu cel mai mare grad de emisii de gaze de seră

Prpogramul Operațional de Tranziție Justă vizează 6 județe care concentrează 65% din emisiile de GES din România provenind din industria minieră și producția industrială, mai ales de combustibili și chimică.


Pe de altă parte, productivitatea redusă din industrii cu valoare adăugată scăzută, se reflectă în nivelul scăzut al contribuției la PIB a fiecărui județ, cea mai mare fiind în Prahova: 3,57%.

În Gorj și Hunedoara  se concentrează activitatea minieră din România, cu zonele Rovinari Turceni și Valea Jiului, unde lucrează peste 18.600 de salariați. Alte 10.000 de locuri de muncă depind indirect de sectorul minier, în aceste două regiuni.

În Dolj, Galați, Prahova și Mureş este urmărită decarbonizarea unor sectoare de producție auto, siderurgie / metalurgie, carburanți, îngrășăminte și alte produse.

„Impactul socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică a teritoriului va fi atenuat”, promite ministrul Marcel Boloş.

Până în prezent, MIPE a trimis la Comisia Europeană 12 din cele 16 Programe Operaţionale aferente perioadei 2021-2027.

În etapa finală de pregătire se mai află:

  •  Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (POCIDIF) cu o alocare de aproximativ 1,6 miliarde euro,
  • Programul Operaţional Sănătate (POS) de aproximativ 2,2 miliarde euro,
  •  Programul Operaţinal Tranziţie Justă (POTJ) cu investiţii disponibile în valoare de 2,53 miliarde euro, şi
  • Programul Operaţional Regional Bucureşti-Ilfov – cu o alocare de aproximativ 500 de milioane de euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: