6 martie, 2023

Subvențiile administrației Biden pentru companiile care investesc în tehnologii verzi ar putea fi “confiscate” de guverne străine, în conformitate cu regulile fiscale aferente aplicării impozitului minim de la nivel global, în cadrul unui transfer „masiv” de impozite în străinătate, avertizează un grup de multinaționale din SUA, potrivit Financial Times.

În vara anului 2021, 130 dintre cele mai importante economii ale lumii au semnat un acord pentru a forța companiile multinaționale să plătească o rată globală minimă a impozitului pe profit de cel puțin 15%. Aceasta a fost stabilită în urma negocierilor de la Paris, coordonate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Dar Global Business Alliance, un grup cu sediul la Washington care reprezintă cele mai mari multinaționale străine care investesc în SUA, susține că membrii săi se confruntă cu „o mare incertitudine” cu privire la modul în care miliardele de dolari acordate de Casa Albă sub forma noilor credite fiscale pentru energie curată vor fi tratate în conformitate cu termenii acordului OCDE.


Îngrijorarea companiilor este că noile creditele fiscale din SUA ar putea reduce obligația fiscală a unei multinaționale din SUA la mai puțin de 15%, pragul minim al impozitului global, ceea ce le-ar descoperi în fața intențiilor autorităților fiscale din jurisdicții străine de a le impozita printr-un mecanism de „taxare suplimentară” astfel încât obligația fiscală să ajungă la 15%.

Deși nicio țară nu a implementat încă pe deplin acordul OCDE, Regatul Unit, Coreea de Sud și Elveția au elaborat deja proiecte de legislație, în timp ce Emiratele Arabe Unite, Australia, Hong Kong, Noua Zeelandă și Singapore au lansat consultări cu privire la regulile OCDE.

„Companiile americane au primit puține îndrumări și ar putea foarte curând să constate că stimulentele fiscale pentru a investi în SUA nu sunt altceva decât un transfer masiv de taxe americane către țări străine”, a declarat Nancy McLernon, președintele Alianței Globale de Afaceri.

Un alt patronat a anunțat că membrii săi caută, de asemenea, clarificări cu privire la modul în care vor interacționa regulile OCDE cu Legea de reducere a inflației (IRA).


„Unii dintre cei care investesc sume mari de bani sunt foarte îngrijorați că dacă fac toate aceste investiții s-ar putea trezi în situația în care creditele fiscale nu se aplică sau acestea reduc cota de impozitare, ceea ce înseamnă că trebuie să plătească impozit suplimentar de 15%”, a declarat Anne Gordon, vicepreședinte pentru politici fiscale internaționale la Consiliul Național al Comerțului Exterior.

IRA, proiectul de lege emblematic al lui Biden, oferă subvenții de aproape 370 de miliarde de dolari pentru industriile de energie curată, menite să stimuleze investițiile din sectorul privat și să supraalimenteze eforturile de decarbonizare ale țării.

Dar legea implică noi tipuri de credite fiscale, oferind dezvoltatorilor de proiecte de energie regenerabilă capacitatea de a obține valoarea creditelor fiscale în avans, vânzându-le unor investitori terți. Nu este clar cum sunt tratate aceste așa-numite credite fiscale „transferabile” în calculele fiscale efectuate pentru a stabili dacă o companie plătește impozitul minim de 15%.

Joshua Odintz de la Holland & Knight, un practician în domeniul fiscal care lucrează pe problemele OCDE, a spus că există o „întrebare deschisă” cu privire la modul în care creditele fiscale vor fi privite de ghidul global privind impozitul minim, ceea ce înseamnă că s-ar putea considera că unele companii care le primesc plătesc mai puțin de 15%. „Astăzi, pur și simplu nu știm cum vor fi tratate toate creditele fiscale IRA”, a spus Odintz.

Avocații fiscali au explicat că creditele fiscale IRA sunt un hibrid între cele mai comune două tipuri de credit fiscal – rambursabil și nerambursabil. Companiile care solicită credite fiscale rambursabile sunt eligibile să primească creditul ca plată în numerar, chiar dacă nu au obligații fiscale în țară, în timp ce creditele nerambursabile sunt disponibile doar ca reducere la o datorie fiscală.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: