16 decembrie, 2022

Liderii celor 27 de ţări membre ale UE au anunţat joi că au aprobat transpunerea în dreptul european a impozitului minim de 15% pe profiturile multinaţionalelor, după ridicarea blocajelor maghiar şi polonez. UE a mai aprobat joi seară noi sancţiuni împotriva Rusiei (pachetul 9 de sancțiuni), ca răspuns la războiul început de Moscova în Ucraina, scrie AFP, citată de Agerpres.

Impozitul minim pe profiturile multinaționalelor

Intrarea în vigoare a măsurii în Europa este prevăzută pentru 31 decembrie 2023. Unanimitatea celor 27 a fost necesară pentru a valida proiectul de directivă întocmit de Comisie care pune în aplicare acordul istoric pentru mai multă justiţie fiscală, aprobat anul trecut de circa 140 de ţări sub egida OCDE.

Varşovia şi Budapesta au blocat acest dosar rând pe rând, încă de la începutul anului, pentru a obţine aprobarea planurilor lor de redresare.


Impozitul minim global constituie pilonul 2 al acordului privind reforma fiscală decis de OCDE.

Primul pilon prevede impozitarea companiilor acolo unde obţin profituri pentru a pune capăt anumitor practici de evaziune fiscală. Acesta necesită un alt acord internaţional, care nu este încă finalizat.

Pachetul 9 de sancțiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană a prezentat acest pachet de sancţiuni pe 7 decembrie, propunând adăugarea a 144 de persoane fizice şi 48 de companii ruse pe lista neagră a UE. Deschisă în 2014 după anexarea Crimeei, această listă include acum 1.241 de persoane fizice şi 118 de entităţi.

Bruxelles a mai recomandat interzicerea tuturor investiţiilor noi în sectorul minier rus şi consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice, substanţe chimice şi agenţi neurotoxici.


A propus, de asemenea, interzicerea exportului în Rusia de componente pentru fabricarea de drone, precum şi suspendarea a patru noi media ruse acuzate că au participat la propaganda Kremlinului.

Acordul asupra acestui al nouălea pachet de sancţiuni europene împotriva Moscovei a fost obţinut în unanimitate între ambasadorii celor 27 la Bruxelles, în marja Consiliului European. Acordul mai trebuie adoptat prin procedură scrisă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: